Al doilea maraton chirurgical de la Iaşi. Lista celor care vor să fie operaţi de americani este încă deschisă

marți, 28 iulie 2015, 01:55
2 MIN
 Al doilea maraton chirurgical de la Iaşi. Lista celor care vor să fie operaţi de americani este încă deschisă

Specialiştii vor decide ulterior, în funcţie de complexitatea fiecărui caz, care vor fi pacienţii cu malformaţii cranio-faciale ce vor fi operaţi în septembrie

 

Pacienţii cu malformaţii cranio-faciale încă se pot prezenta la Institutul Regional de Oncologie (IRO), acolo unde echipa de chirurgi plasticieni îi poate vedea şi stabili ulterior dacă vor fi operaţi în toamnă, în sesiunea de intervenţii realizate împreună cu o serie de specialişti americani. Potrivit dr. Gabriel Dimofte, directorul medical al institului, deşi pe listă sunt programaţi deja 25 de bolnavi, aceasta încă este deschisă.
 

Conform medicului, specialiştii vor decide ulterior, în funcţie de complexitatea fiecărui caz, care vor fi bolnavii ce vor fi operaţi în septembrie. „Încă nu s-a făcut selecţia cazurilor, pentru că lista e deschisă în continuare, şi nu ne rezumăm numai la cei 25 de pacienţi pe care îi avem deja. Oricine care are o astfel de problemă se poate adresa echipei noastre de specialişti, care, în urma unui control, va decide cum trebuie procedat”, a arătat dr. Gabriel Dimofte (foto).

 
Reprezentanţii spitalului au subliniat că, pe lângă cei 25 de bolnavi cu malformaţii cranio-faciale, au fost programate şi patru reconstrucţii mamare la paciente care au suferit mastectomii. În plus, cei 18 pacienţi care au fost operaţi la sfârşitul lunii aprilie se simt bine şi vin la controale în permanenţă pentru supravegherea evoluţiei stării de sănătate.
 
Maratonul chirurgical realizat în luna aprilie de echipa mixtă româno-americană a presupus realizarea a 32 de proceduri chirurgicale pentru 18 pacienţi. Pe lângă corectarea malformaţiilor craniofaciale, echipa româno-americană a realizat şi opt reconstrucţii mamare.
Conform reprezentanţilor IRO, programul va continua şi în următorii trei ani, în care vor avea loc câte două vizite pe an la Iaşi sau în Virginia, pe baza unei colaborări între Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi şi Universitatea din Virginia.
 
În acest interval, IRO va asigura infrastructura necesara pentru a efectua la Iaşi intervenţii craniofaciale pentru malformaţii complexe, cum ar fi Sindromul Apert, Sindromul Pierre Robin sau Sindromul Goldenhar. Proiectul, în valoare de 156.000 de dolari, este susţinut în totalitate de Rotary International, împreună cu cluburile Rotary din Iaşi şi din zona Moldovei.
 

 

Comentarii