Ambasadorul Franţei s-a întâlnit cu studenţii francezi de la UMF (FOTO)

miercuri, 13 noiembrie 2013, 13:04
3 MIN

Marti, 12 noiembrie, în Aula Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“, ambasadorul Franţei, E.S. Philippe Gustin, s-a întâlnit cu studenţii francezi care sunt înmatriculaţi la UMF. Excelenţa Sa a venit însoţit de directorul Institutului Francez din România, Stanislas Pierret, precum şi de directorul Institutului Francez din Iaşi, Alain Ramette. La începutul întâlnirii, ambasadorul a precizat că discursul său nu se adresează tuturor studenţilor francofoni, ci doar celor care sunt originari din Franţa, astfel încât cei care erau veniţi la Iaşi să urmeze cursuri la UMF în limba franceză, dar din alte state decât Hexagonul, au părăsit sala.

Ambasadorul a insistat pe subiectul integrării, ca studenţii străini să se integreze în societatea românească cât şi să se înscrie de bună voie la Ambasada Franţei în România de la Bucureşti, pentru a putea fi luaţi în evidenţă şi ajuta, atunci când sau dacă va fi cazul. Tinerii l-au întrebat pe ambasador mai multe chestiuni atât administrative cât şi de imagine cu care s-au confruntat până acum în România, cel mai important subiect abordat fiind cel al recunoaşterii pregătirii lor din România ca fiind una de calitate şi la acelaşi nivel cu cea din Franţa. Există un paradox în ce priveşte această relaţie româno-franceză: medicii români – care şi-au făcut studiile în România – sunt foarte numeroşi în Franța şi nu-i întreabă nimeni, nimic. În schimb, pentru că voi studiaţi în România există suspiciunea că nu sunteţi bine pregătiţi. Nu este adevărat! Este posibil ca imaginea României în Franţa să fie cea care vă dăunează”, le-a transmis tinerilor ambasadorul Franţei.

Prof.dr. Vasile Astărăstoae, rectorul UMF, prezent la întâlnire, i-a asigurat pe studeţii francofoni, indiferent de naţionalitate, că pregătirea lor UMF este una de cea mai înaltă calitate. „Aş vrea să punctez câteva lucruri: nu sunteţi victime ale sistemului de învăţământ francez. Pentru noi sunte nişte luptători care faceţi un efort financiar şi un efort de integrare pentru a vă duce la capăt un vis – acela de a fi medic. În ceea ce priveşte viitorul vostru în Franța: în calitate de preşedinte al Colegiului Medicilor din România am finalizat tratativele cu Ordinul Medicilor din Franţa şi vă pot garanta că aveţi aceleaşi drepturi şi aici şi în Franţa”, a încheiat  prof.dr. Vasile Astărăstoae. 

Comentarii