Anchetă a Mitropoliei Iaşi în cazul preotului scandalagiu de la Neamţ

miercuri, 22 iunie 2016, 01:56
3 MIN
 Anchetă a Mitropoliei Iaşi în cazul preotului scandalagiu de la Neamţ

Sorinel Ionică, parohul bisericii de la Cimitirul Pietricica, a avut o altercaţie cu poliţia şi jandarmii din cauza faptului că fiul său a fost oprit în trafic deoarece depăşise viteza legală.

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a deschis o anchetă după ce a primit, atât din partea cetăţenilor, cât şi din partea presei din Neamţ o serie de sesizări împotriva comportamentului preotului Sorinel Ionică, parohul bisericii de la Cimitirul Pietricica. Conform informaţiilor primite din partea Inspectoratului Judeţean de Poliţie din Neamţ, acesta a fost amendat luni, după ce ar fi avut o altercaţie cu poliţiştii rutieri şi jandarmii.

„A avut loc un incident în urma căruia s-au aplicat sancţiuni contravenţionale pentru refuz de legitimare, împiedicarea luării măsurilor legale şi provocare de scandal“, a declarat pentru „Ziarul de Iaşi“ subinspectorul Elena Bulgărea, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Neamţ. Surse citate şi de presa nemţeană precizează că amenda cumulată ar putea ajunge la cel puţin 4.000 de lei şi cel mult 6.000 de lei.

Preotul ar fi fost chemat de către fiul său care a fost identificat de poliţişti circulând cu o viteză mai mare decât cea legală. Ajuns la faţa locului, Sorinel Ionică i-ar fi agresat verbal pe poliţişti, a refuzat să se legitimeze şi, când au încercat să îl ducă la sediu, s-ar fi agăţat de un stâlp, refuzând să se deplaseze cu oamenii legii. În acel moment au intervenit jandarmii, care l-au convins pe preot şi pe fiul său să meargă la secţia de poliţie pentru a da declaraţii suplimentare. În faţa înalţilor prelaţi de la Mitropolie, preotul ar fi susţinut însă că este vorba de un abuz al autorităţilor şi că doreşte să conteste incidentul la organele penale.

„I-am solicitat să dea o declaraţie, să facă o prezentare din punctul său de vedere şi o să o analizăm pentru că nu avem date suplimentare. El vrea să facă o plângere împotriva poliţiştilor care ar fi făcut un abuz şi trebuie să aşteptăm ca cineva să se pronunţe şi pe aceasta“, a declarat pr. Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor. Surse din Mitropolie au precizat pentru „Ziarul de Iaşi“ că, în cazul în care va fi găsit vinovat, preotul riscă de la un avertisment scris la mutarea în altă parohie. Însă acest lucru va fi dificil pentru preot, care are ridicată o vilă chiar în localitate, în legătură cu care a mai intrat în 2011 în conflict cu presa. Atunci a fost acuzat că a agresat jurnaliştii care au venit să filmeze un incendiu la vila sa la care interveneau pompierii.

„Este foarte complicat. Când sunt abateri mai uşor de cuantificat, care ţin de partea sacramentală, de partea administrativ-bisericească, de partea canonică, este mai simplu. Dar când sunt incidente rezultate în urma unui eveniment de genul aceasta trebuie să îi dăm şi lui prezumţia de nevinovăţie. Au mai fost sesizate probleme în legătură cu activitatea acestuia, dar nu de acest fel, nu altercaţii“, a adăugat pr. Marian Timofte. 

 

 

Comentarii