N

ASTĂZI LA PRIMĂRIE: Parcarea subterană din faţa Naţionalului ieşean, în dezbatere publică

N

marți, 27 mai 2014, 09:23
2 MIN
 ASTĂZI LA PRIMĂRIE: Parcarea subterană din faţa Naţionalului ieşean, în dezbatere publică

\N

Proiectul Primăriei de construcţie a parcării subterane în faţa Teatrului Naţional i-a revoltat din nou pe ecologişti.
Agenţia pentru Protecţia Mediului va supune astăzi în dezbatere publică studiul de evaluare a impactului asupra mediului realizat pentru proiectul de modernizare a parcului din faţa Teatrului Naţional care include şi parcarea subterană de 230 de locuri.
Dezbaterea va începe la ora 16.30, la Primărie, însă ecologiştii au somat deja public investiţia pe care ar urma să o deruleze Primăria. Astfel, Asociaţia Dendro-Ornamentală „Anastasie Fătu“ şi Asociaţia Peisagiştilor din România, alături de două grupuri de iniţiativă au luat atitudine şi au cerut autorităţilor să renunţe complet la parcarea subterană, să găsească soluţii pentru ca traficul să fie scos din centrul istoric şi să reabiliteze parcul din faţa Teatrului Naţional, fără ca vegetaţia existentă să fie afectată.
Ecologiştii demontează în „protestul“ lor online majoritatea obiectivelor pe care Primăria le-a inclus în proiect. Aceştia consideră că o parcare subterană în centrul istoric este inutilă în contextul în care zona ar urma să fie complet pietonală. Pe lângă acest argument, contestatarii susţin că aliniamentul de platani nu va putea fi protejată, aşa cum intenţionează Primăria, din cauza lucrărilor şi utilajelor de pe şantier. Aceştia mai atrag atenţia că parcul s-ar putea transforma într-un şantier de lungă durată din cauza vestigiilor care ar putea fi scoase la suprafaţă odată cu începerea lucrărilor. Aceeaşi problemă a apărut şi în cazul pasajului pietonal de la Hala Centrală, unde vestigiile au tergiversat lucrările timp de şapte ani.
„Deşi proiectanţii sugerează că investiţia se poate finaliza în 9 luni, există o probabilitate înaltă ca situl să conţină vestigii arheologice semnificative – fapt inevitabil, atât timp cât este vizată aici o latură catre fosta Uliţa Mare – bulevardul Ştefan cel Mare. Din moment ce substructurile caselor medievale erau construite din piatră, cresc cu atât mai mult şansele ca aici să fie găsite relicve urbane medievale. Prin urmare, aceste aspecte pot întârzia semnificativ finalizarea proiectului. Astfel, poluarea cu pulberi în suspensie, cât şi inaccesibilitatea şi aspectul „provizoriu” al zonei s-ar putea prelungi cu ani de zile!“, au semnalat ecologiştii.
Parcarea subterană din faţa Teatrului Naţional este inclusă într-un proiect cu o valoare totală de 82,2 milioane de lei care ar urma să fie implementat prin fonduri europene. Pe lângă acest obiectiv, Primăria mai intenţionează să construiască două parcări pentru angajaţii teatrului şi să reamenajeze spaţiile verzi din zonă.

Comentarii