Astăzi, un copil din Iaşi va fi abuzat. Ce sesizări se fac la numărul 983

miercuri, 29 iulie 2015, 01:55
2 MIN
 Astăzi, un copil din Iaşi va fi abuzat. Ce sesizări se fac la numărul 983

În primele şase luni ale anului, la telefonul 983, privind abuzul asupra copiilor, s-au primit sesizări privind 113 minori. Abuzurile sunt de la abandonare şi exploatare prin muncă până la bătăi şi violuri

În primele şase luni ale anului, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) a fost anunţată telefonic prin numărul unic 983 cu privire la 62 de situaţii în care 113 copii au fost abuzaţi. Dincolo de sesizarea oficială prin care direcţia instrumentează sute de abuzuri anual, în ultimii ani martorii care asistă la diferite abuzuri sau însăşi victimele pot semnala cazuri în care copiii sunt bătuţi, traficaţi, violaţi sau abandonaţi. Odată cazul preluat de DGASPC, victima intră într-un program de consiliere şi, în funcţie de gravitate, poate fi luată sub ocrotire în unul dintre centrele instituţiei.

Pentru cea mai întâlnită formă de abuz, neglijenţa, s-au raportat 21 de cazuri, în care au fost implicaţi 48 de copii, iar pentru a doua, abuzul fizic, s-au înregistrat 22 de cazuri, în care au fost maltrataţi 27 de copii. Pe următoarea poziţie, potrivit DGASPC, se situează cazurile de abuz prin violenţă domestică, adică acelea în care minorul este maltratat de către membrii comunităţii, cu 5 cazuri în care au avut de suferit 22 de copii.

În acelaşi timp, specialiştii au evaluat şi consiliat patru minori abuzaţi sexual. „Programul 983 funcţionează deja de câţiva ani şi presupune semnalarea abuzurilor telefonic de către martori sau în unele cazuri de chiar cei maltrataţi, minori sau mame gravide. Dacă în celelalte cazuri pe care le instrumentăm suntem sesizaţi de autorităţile locale, primărie şi poliţie, prin acest program oricine poate atrage atenţia asupra unui caz”, a explicat Tiberiu Bantaş, purtător de cuvânt al DGASPC.

Poziţia a patra în evidenţa direcţiei este ocupată de lipsirea de supraveghere a minorilor, care poate provoca evenimente nefericite. Potrivit DGASPC, în primele şase luni ale anului prin programul 983 au fost raportate patru cazuri de nesupraveghere în care au fost implicaţi patru minori.

În aceeaşi perioadă, tot telefonic s-a anunţat că trei copii au fost obligaţi să muncească şi că altul a fost abandonat.

 

 

Comentarii