Ateneul ieşean vrea să intre în cursa UNITER

vineri, 24 februarie 2017, 15:53
2 MIN
 Ateneul ieşean vrea să intre în cursa UNITER

Ateneul din Iaşi are planuri mari pentru următoarea perioadă. Dincolo de proiectele administrative sau de spectacolele din perioada următoare, directorul Andrei Apreotesei îşi doreşte să participe la Gala Premiilor UNITER, dar şi să aducă la Iaşi „cât mai multe premii“. În urma unei conferinţe de presă oficiale, la care au participat şi patru dintre cei zece actori ai trupei de teatru a Ateneului, directorul instituţiei culturale a prezentat pe larg planurile din viitorul apropiat, dar şi câteva pe termen lung, una dintre cele mai semnificative fiind şi dorinţa de a participa la UNITER. 

„În urma unor discuţii pe care le-am avut săptămâna trecută cu maestrul Caramitru şi cu cei care se ocupă de organizarea UNITER s-a luat decizia ca începând de anul viitor Ateneul să intre în aceată cursă pentru premii, să participe cu actorii săi, cu producţiile sale, la această Gală. Nu cred că este un lucru excepţional, cred că este o datorie pe care o avem, pentru că dacă ieşenii plătesc pentru a face producţii, cred că ieşenii merită să aibă cât mai multe şanse să câştige un premiu UNITER, fie că e vorba de Teatrul Naţional, fie că e vorba de Ateneu, cel mai important este să aducem pe viitor cât mai multe premii UNITER la Iaşi“, a declarat Andrei Apreotesei. Anul acesta Tetrul Naţional din Iaşi a avut o singură nominalizare la Gala Premiilor UNITER, doar la secţiunea scenografie.

Parcare pentru Ateneu

Pe plan administrativ, directorul Ateneului a declarat şi faptul că a purtat discuţii cu Primăria Municipiului Iaşi pentru construirea unei parcări cu plată pentru instituţie pe un teren aflat în vecinătatea clădirii. Aceasta ar urma să fie amenajată din fondurile Ateneului, iar administrarea va reveni tot instituţiei culturale. Mai mult, directorul a prezentat că intenţionează să finalizeze lucrările până în luna mai, pentru aceasta să poată fi folosite la evenimentele majore derulate de către Ateneu. Un alt plan pe care îl are directorul pentru instituţia pe care o conduce îl reprezintă şi organizarea de evenimente culturale în cartierele şi parcurile din Iaşi. „Odată cu încălzirea vremii începem un proiect foarte drag nouă şi despre care credem că va avea succes, se va numi «Ateneul în oraş» şi vom organiza foarte multe evenimente culturale în stradă, în parcuri, oriunde spaţiul ne va permite, o dată pe săptămână vom avea un spectacol în stradă, în toate zonele oraşului, nu doar în zona centrală“, mai menţionează Andrei Apreotesei. Pe viitor, Ateneul planifică şi organizarea unui muzeu al Ateneului care să conţină obiecte care au aparţinut instituţiei. Un prim demers a fost efectuat, două obiecte din argint, care în acest moment se află în posesia Palatului Culturii, vor reveni în patrimoniul Ateneului. De asemenea, Andrei Apreotesei a anunţat că este dispus să achiziţioneze, din bugetul instituţiei, obiecte care au legătură cu istoria Ateneului sau care au aparţinut acestuia. 

Comentarii