Avem cei mai puţini copii din toată Europa. Populația va fi de 14 milioane în 2050

sâmbătă, 10 iunie 2017, 01:57
2 MIN
 Avem cei mai puţini copii din toată Europa. Populația va fi de 14 milioane în 2050

În aceste zile are loc la Iaşi un interesant curs internaţional referitor la infertilitate.

Primul curs internaţional referitor la infertilitate are loc la Iaşi de ieri până mâine, curs la care sunt aşteptaţi specialişti din domeniul reproducerii umane asistate din mai multe ţări.

La evenimentul organizat de International Federation of Fertility Societies (IFFS) în colaborare cu Societatea Română de Medicină Reproductivă, va participa Richard Kennedy, preşedintele IFFS, alături de alţi specialişti din străinătate, precum şi din România, prof. dr. Mircea Onofriescu, preşedintele Societăţii Române de Obstetrică şi Gine­co­logie, preşedintele Societăţii Române de Medicină Reproductivă, dr. Dragoş Nemescu, şef departament Medicină Materno-Fetală de la Maternitatea „Cuza Vodă“, dr. Bogdan Doroftei, de la Centrul de Fertilitate Origyn, precum şi alţi specialişti ieşeni.

Vor fi prezentate cazuri clinice şi standarde de diagnostic şi tratament în domeniul infertilităţii. De asemenea, se va discuta şi despre faptul că fertilitatea în ţara noastră a intrat într-un trend descendent accentuat.

„În prezent, rata este de 1,3 copii per femeie, una dintre cele mai scăzute valori din Europa. Se estimează că, în acest ritm, în 2050, România va ajunge la o populaţie de doar 14 milioane de locuitori, faţă de aproximativ 19 milioane, cât sunt în prezent. Reducerea ferti­lităţii şi a natalităţii are un impact major asupra structurii demografice pe vârste, ducând la îmbătrânirea populaţiei“, au precizat organizatorii.

De asemenea, aceştia au mai precizat că utilizarea tehnicilor de reproducere umană asistată în România este foarte redusă în comparaţie cu alte ţări europene.

„România este printre singurele ţări din Europa de Est în care fertilitatea nu este susţinută de stat. Avem cel mai mic număr de proceduri de fertilizare in vitro, în jur de 3.000, din care numai 600 sunt susţinute parţial de stat. În ţările din fosta Iugoslavie, în Bulgaria, până şi în Kosovo şi Macedonia, guvernele susţin 3-4 proceduri de fertilizare in vitro pentru fiecare cuplu infertil care se adresează serviciilor de reprodu­cere medicală asistată“, au conchis organizatorii.

Comentarii