Aventuri de Paşti cu ouă şi infractori

marți, 18 aprilie 2017, 18:50
3 MIN

* Hristos a înviat! Au trecut sărbătorile, dar încă mai pluteşte prin aer parfum de miel, încă se mai văd pete de maioneză pe covor (de la salata de boeuf scăpată) şi de vin pe perete, încă se mai găsesc peste tot coji de ouă roşii. Pentru unii, azi e prima zi de (să-i zicem) muncă, după un week-end lung, plin de evenimente şi calorii; şi la această oră, prin birourile patriei se aud sunete de ouă ciocnite, foşnete de pungi şi clefăieli pe mii de voci. Mai e puţin până la 1 Mai, când în loc de miel se va folosi purcel, în loc de ouă se vor mânca mici şi în loc de pahare cu vin se vor ciocni halbe; până atunci, ştiri despre obiceiurile de Paşti şi despre cum le-au respectat unii compatrioţi:

* Tradiţia populară pretinde că de Paşti e bine să mănânci, după ouăle roşii, peşte şi pasăre, ca să fii sprinten ca peştele şi uşor ca pasărea tot anul; dacă ne gândim la ce comportament au mulţi compatrioţi, mai ales din zona politicii, bănuim că aceştia, la fiecare masă de Paşti, mănâncă doar ceafă de porc.

* Tot ea spune că dacă prima persoană care îţi intră în casă de Paşti este bărbat, vei avea noroc tot anul; în dimineaţa de Paşti, pe la orele 00.15, primul intrat în casa soţilor Cecilian şi Pompilia Oae, când ei încă erau la biserică, a fost un bărbat, dar nu credem că respectivii vor avea noroc, ci dimpotrivă; asta, deoarece bărbatul, surprins de camerele video, dar neidentificat (purta fes şi glugă) le-a golit casa de obiectele de valoare.

* Cu cine ciocneşti ouă roşii în ziua de Paşti te vei întâlni pe lumea cealaltă, aşa zic moşii şi strămoşii; duminică s-a auzit de pe tot cuprinsul ţării aceeaşi întrebare, pusă de mii de doamne: "Ginerică, da’ cu mine de ce nu vrei să ciocneşti?". Au existat şi gineri care au ciocnit fără probleme cu soacrele; întrebat de corespondentul nostru, un asemenea viteaz a răspuns "Vreau s-o întâlnesc şi pe lumea ailaltă, să văd cum înoată în cazanul cu smoală!".

* Bătrânii (echivalentul popular românesc al cercetătorilor britanici anonimi din ştirile externe) pretind că dacă păstrezi un ou roşu 40 de zile după Paşti şi nu se strică, vei avea noroc tot anul. Dacă această veche credinţă din popor cuprinde şi un sâmbure de adevăr, înseamnă că domnul Pandele Octavă va avea noroc tot anul, fiindcă deja şi-a pus la păstrare ouă roşii la congelator, ca să le scoată prin iunie, când va merge la iarbă verde.

* Aceiaşi bătrâni spun şi că în dimineaţa de Paşti e bine să priveşti prima dată într-o cofă cu apă neîncepută, pentru a avea vederea bună tot anul. Am aflat că domnul Nechifor Cârpă, care a ciocnit prea multe pahare cu vin roşu când s-a întors de la biserică, s-a trezit la prânz şi a privit într-o cană plină cu zeamă de varză neîncepută. Cumnatul său, Mario Praştie, cu care ciocnise în ajun, s-a trezit şi el târziu, dar prima dată a privit într-un castron cu ciorbă de burtă neîncepută. Şi socrul său, Anton Mormoloc, a participat la cheful prelungit, dar, când s-a trezit, privirile i-au căzut prima dată în oala de noapte de lângă pat, începută.

 

Comentarii