Aveţi grijă cu dosarele! Drum închis pentru studenţi la două universităţi private ieşene

joi, 10 iulie 2014, 01:50
3 MIN

Universitatea „Mihail Kogălniceanu“ din Iaşi a intrat oficial în lichidare, alături de alte trei instituţii de învăţământ superior din ţară, programele de studiu ale acesteia urmând a se închide după ce actulalele generaţii de studenţi vor urma să termine cursurile.

UMK era în mai multe discuţii avansate cu privire la o fuziune cu instituţii de învăţământ superior private sau publice din Iaşi, însă acestea nu s-au concretizat încă, iar rectorul instituţiei, conf.dr. Cristian Sandache, consideră că şansele s-au diminuat considerabil după această hotărâre a Guvernului. „Era de aşteptat ca programele să intre în lichidare. Deocamdată nu este nimic concret în privinţa discuţiilor de fuzionare, dar credem că va fi mai greu de acum, va fi mai greu să se concretizeze o fuziune. Însă oamenii încă aşteaptă, să vedem care va fi situaţia“, a declarat rectorul.

Conform unor surse oficiale, patrimoniul instituţiei de învăţământ superior, după desfiinţare, nu poate aparţine, juridic, fondatorilor, aşa cum stipulează Ordonanţa de Urgenţă 49/2014. Aceştia sunt obligaţi ca în spaţiile deţinute de UMK să se desfăşoare în continuare activităţi care ţin de învăţământ sau de cercetare.

„Apollonia“ ar putea scăpa, dar cu cifra de şcolarizare decimată

Situaţia în cazul Universităţii „Apollonia“ este încă neclară. Oficial, ministrul delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică, Mihnea Costoiu, a declarat presei că aceasta este una dintre cele trei universităţi care întră în monitorizare, în urma unor rapoarte negative întocmite de către ARACIS şi Corpul de control al Ministerului Educaţiei. Însă, totodată, conform proiectului Hotărârii de Guvern iniţiale, patru dintre programele de studiu ale acesteia trebuiau să intre în lichidare.

Între timp, pe site-ul ministerului, documentul aferent modificărilor şi acreditărilor programelor de studiu din învăţământul superior s-a modificat. În acesta, programele „Apollonia“ nu mai figurează ca fiind în lichidare, ci sub monitorizare pentru diferite nereguli identificate de ARACIS şi de Corpul de control al ministerului.

Nu a fost încă clar, până la închiderea ediţiei, dacă acest lucru însemna că specializările Jurnalism, Ştiinţe ale comunicării, Tehnică Dentară şi Medicină Dentară pot organiza sau nu înscrieri în acest an. Dacă ele vor putea organiza, noul proiectul de Hotărâre de Guvern de pe site-ul edu.ro arată o scădere consistentă a cifrei de şcolarizare, instituţia de învăţământ superior privat având posibilitatea să înmatriculeze doar un număr de 15-20 de studenţi pe fiecare specializare.

„Indiferent care este măsura propusă de Ministerul Educaţiei Naţionale şi aprobată de Guvernul României, Universitatea «Apollonia» o va respecta în totalitate“, a declarat Paul Gorban, purtător de cuvânt al universităţii. Situaţia instituţiei urmează a fi lămurită în zilele următoare, când va fi publicată Hotărârea de Guvern în Monitorul Oficial.

 

Comentarii