De Business

Punem punctul pe știi

Aviz pentru Acordul de Mic Trafic de Frontieră între România şi Ucraina

miercuri, 01 aprilie 2015, 11:35
3 MIN
 Aviz pentru Acordul de Mic Trafic de Frontieră între România şi Ucraina

Preşedintele Comisiei pentru politică externă a Camerei, Borbély László, a declarat, după o întrevedere cu primul adjunct al ministrului ucrainean de Externe, că Guvernul de la Kiev a avizat favorabil Acordul de Mic Trafic de Frontieră încheiat între România şi Ucraina.

Borbély László, preşedintele Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaţilor şi Natalia Galibarenko, primul adjunct al ministrului ucrainean al Afacerilor Externe, au discutat, marţi, la Kiev, despre relaţiile politice şi economice dintre Ucraina şi România, despre evoluţia situaţiei din estul Ucrainei şi despre ratificarea Acordului de Mic Trafic de Frontieră dintre cele două ţări, se arată înntr-un comunicat transmis de UDMR.

"Vestea cea bună este că, ieri, guvernul ucrainean a avizat favorabil, în sfârşit, Acordul de Mic Trafic de Frontieră încheiat de cele două state şi sperăm că acest acord ar putea intra în vigoare deja peste o lună, ceea ce înseamnă că, în curând, circulaţia peste frontiera dintre cele două ţări se va putea desfăşura în conformitate cu proceduri mai simple", a declarat Borbély, după încheierea întrevederii.

El a precizat că, în cursul discuţiilor, a fost relevată necesitatea unor contacte mai strânse între parlamentele celor două ţări, ceea ce prespune noi convorbiri între comisiile din cele două ţări specializate în problemele minorităţilor, comisii care nu s-au mai întâlnit din anul 2006, despre problemele legate de drepturile minorităţilor, despre legea limbilor regionale.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, în 17 februarie, că împreună cu omologul de la Kiev, Pavlo Klimkin, va înmâna primele permise de mic trafic, după ce Acordul de mic trafic de frontieră va fi semnat de Ucraina, în perioada următoare.

"Parlamentul României a ratificat deja aceste acord şi urmează ca şi Parlamentul ucrainean, în următoarele săptămâni, să îndeplinească această procedură. (…) De acest document va depinde pentru aproximativ două milioane de cetăţeni ai României şi Ucrainei, de pe o parte şi de alta a frontierei comune, să circule mai uşor, fără viză, în baza permisului de mic trafic. Am hotărât împreună că la momentul intrării în vigoare în această primăvară a acestui Acord să mergem împreună în regiunile locuite de minoritatea românească din Ucraina, respectiv minoritatea ucraineană din România, să discutăm cu aceste minorităţi, să vedem care sunt beneficiile concrete ale aplicării Acordului de mic trafic pentru comunitatea locală şi să înmânăm împreună primele permise de mic trafic", a declarat Aurescu, într-o conferinţă de presă comună cu omologul ucrainean, Pavlo Klimkin, aflat atunci în vizită oficială la Bucureşti.

La rândul său, Klimkin a precizat, răspunzând unei întrebări, că se derulează o procedură internă în Ucraina privind acest document, existând toate avizele necesare, inclusiv cel al Ministerului Finanţelor, iar Acordul va fi introdus în Parlament spre ratificare "în cel mai scurt timp".

Mediafax

 

Comentarii