Bac-ul la Iaşi: Locul al treilea pe ţară la grad de promovare. Trei licee au zero pe linie

luni, 07 iulie 2014, 17:31
7 MIN
 Bac-ul la Iaşi: Locul al treilea pe ţară la grad de promovare. Trei licee au zero pe linie

Gradul de promovare al examenului de bacalaureat în județul Iași a fost de 73,65%, mai mare decât media națională și cu șase procente mai mare decât anul trecut, când a fost de 67,55% înainte de contestații.

UPDATE

Ministerul Educaţiei Naţionale a centralizat luni, 7 iulie, rezultatele înregistrate în sesiunea iunie-iulie a examenului de Bacalaureat 2014.

Astfel, în această sesiune au promovat 59,25% dintre absolvenţii de clasa a XII-a. Rezultatul este superior cu 4 procente celui consemnat în aceeaşi perioadă a anului 2013 (54,4%). Procentul de promovare pentru promoţia curentă este de 67,61%, cu 4,5% mai mare faţă de anul 2013 – 63,1%. În rândul celor promovaţi, cele mai multe medii au fost înregistrate pe segmentul 8 – 8.99: 25.423. La nivelul întregii ţări, s-au înregistrat 104 medii de 10.

Pe judeţe, cel mai ridicat procent de promovare s-a înregistrat în judeţele Brăila (77,82%,) Cluj (73,91%) şi Iaşi (73,67%).

Cea mai scăzută rată de promovare s-a înregistrat în judeţele Ilfov (27,93%), Giurgiu (38,14%) şi Teleorman (44,10%).

Pe discipline, situaţia arată astfel: la proba scrisă de Limba şi literatura română E)a), din totalul celor 137.182 de absolvenţi, 108.234 (78,90%) au obţinut medii peste 5. La proba scrisă de Limba şi literatura maternă E)b), din totalul celor 6.658 de absolvenţi, 6.285 (94,40%) au obţinut medii peste 5. La proba scrisă obligatorie a profilului E)c), din cei 137.677 de absolvenţi, 107.003 (77,72%) au reuşit să obţină medii peste 5, iar la proba scrisă la alegere a profilului şi specializării E)d), din cei 138.161 de absolvenţi, 111.005 (80,34%) au obţinut medii peste 5.

AICI VEDEŢI REZULTATELE

Din totalul celor 161.682 de absolvenţi înscrişi, s-au prezentat 151.294. Alţi 10.388 de candidaţi au absentat. Dintre cei 151.294 de elevi prezenţi, 122.590 aparţin promoţiei curente, iar 28.704 provin din promoţiile anterioare. 275 de absolvenţi au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă.Subliniem că din totalul absolvenţilor de clasa a XII-a din promoţia curentă, înmatriculaţi în unităţile de învăţământ la începutul anului şcolar 2013-2014, 73% au participat la examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie – iulie 2014, cu două procente mai mult decât în sesiunea iunie – iulie a Bacalaureatului 2013.

Precizăm că media minimă de promovare, pe disciplină, este 5, iar media finală, totală, a tuturor disciplinelor, necesară pentru promovarea Bacalaureatului, este minimum 6. Procentul de promovare s-a calculat din totalul celor 151. 294 de absolvenţi prezenţi, incluzându-i în acest total şi pe cei 275 de absolvenţi eliminaţi.

Rezultatele, înainte de contestaţii, s-au afişat până luni, 7 iulie, zi în care absolvenţii au posibilitatea să depună contestaţii (până la ora 16:00). Acestea urmează să fie soluţionate în intervalul 8-10 iulie. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 11 iulie.

UPDATE

Acesta este cel de-al doilea an la rând în care procentul de promovare al examenului de bacalaureat crește în județul Iași, remarcându-se o creștere totală de aproape 17,5% în cei doi ani. În 2012, procentul înainte de contestații era de 56,06%, iar în 2013 de 67,55%.

La fel ca anul trecut, la un singur liceu de stat din Iași s-a reușit un grad de 100% de promovare, și anume Colegiul Național din Iași, însă mai există aproximativ cinci unități școlare care au între unu și patru elevi respinși care au anunțat că au depus deja contestație. Tot 100% promovabilitate a înregistrat şi Colegiul Richard Wurbrand din segmentul educaţional particular.

La polul opus, există trei licee din zona rurală la care gradul de promovare a fost de 0%, însă a fost înscris și un număr mic de candidați. Astfel, liceele din comunele Lespezi, cu trei candidați, Focuri, cu doi, și Tătăruși, cu unul, au avut 0% grad de promovare la sesiunea din vară a examenului de Bacalaureat.

La examenul din anul acesta s-au înscris 5.112 elevi și s-au prezentat 4.785, cu aproximativ 1.000 mai puțin decât anul trecut, când 5.700 de elevi au dat Bacalaureatul. Acesta este, conform inspectorului școlar general, Camelia Gavrilă, și unul dintre motivele pentru creșterea de șase procente față de primele rezultatele ale anului trecut. Aceasta a mai adăugat și faptul că, pe lângă numărul mai mic de candidați, au contat și simulările riguroase care au fost organizate înaintea examenului.

Spre deosebire de simulări, susținut de 6.500 de elevi la nivelul întregului județ, la examen s-au prezentat 4.786, acest număr cuprinzându-o și pe cei care au rămas corigenți, cei care nu s-au prezentat la examen, un număr de 327, cât și tinerii care au ales să nu susțină examenul.

„Pe de o parte am fost consecvenți în organizarea unor simulări foarte serioase și la care am insistat asupra prezenței, însă mai trebuie să spunem, cu tristețe, că se explică procentajul mai crescut și prin faptul că s-au prezentat mai puțini elevi. Prin faptul că s-a produs deja o formă de autocontrol, de autoevaluare a elevilor, tineri care au preferat să nu se prezinte la un examen la care au considerat că nu au mari șanse de a-l promova. Este o scădere semnificativă“, a declarat, luni, Camelia Gavrilă.

Aceasta susține că aproximativ 1.000 de elevi au preferat să rămână cu diploma de absolvire a celor 12 sau 13 clase, sau cu un certificat de pregătire în domniu în cazul elevilor ce au terminat licee tehnologice, care au ales sâ intre direct pe piața muncii sau la diferitele școli post-liceale care există.

„Fiecare școală are o datorie morală să vadă ce s-a întâmplat cu acei absolvenți: și-au găsit de lucru, au plecat în afară țării, merg la o școală post-liceală, care le sunt alternativele sau dacă îi vom regăsi la examenul din august, pe ideea că au timp mai mult de studiu și de aprofundat. Abia atunci vom putea trage concluzii mai apropiate de realitate“, a adăugat Camelia Gavrilă.

Conform acesteia, procentul de promovare al absolvenților de anul acesta care au susținut examenul de bacalaureat este de peste 80%. La nivelul centrelor de examinare organizate în județul Iași au fost doar nouă elevi eliminați în timpul examenelor, șapte dintre aceștia în timpul probelor scrise și doi de la cele de competențe. În afară de aceste incidente, a mai existat o întrerupere de patru minute a curentului electric la Colegiul Național „Mihail Sadoveanu“ din Pașcani, însă conducerea ISJ susține că nu s-a petrecut niciun incident în acel interval la unitatea școlară din Pașcani.

„A fost un examen dificil, cu o logistică enormă. Un examen complex, au fost 16 centre de examinare, în jur de 1.000 profesori asistenți, 300-400 profesori în diferite comisii, iar comisia județeană a lucrat de dimineață până seară, fiind vorba de o muncă titanică. Au fost monitorizate sistemele de înregistrări la fiecare jumătate de oră, iar fiecare sală de clasă a fost dotată cu câte două camere de filmat“, a precizat Camelia Gavrilă.

Există 310 elevi care au medii generale peste cinci, între 5 și 5,99, despre care ISJ Iași spune că se așteaptă să depună contestații în vederea promovării examenelor și care ar putea ridica procentul de promovare.
Cei mai mulți elevi, 1073, au luat între 8 și 8,99, în timp ce 798 au avut o medie cuprinsă între 9 și 9,99, iar 14 au luat zece pe linie, cu doi mai mulți decât rezultatele din iulie de anul trecut, înainte de contestații.
Pe discipline, la limba română 91% dintre cei care au susținut examnul au luat peste nota 5, iar la matematicâ procentul este de 87,34%.

UPDATE

Conform primelor rezultate publicate aseară în jurul orei 21.30 pe site-ul Ministerului Educaţiei Naţionale, 14 elevi din Iaşi au luat 10 pe linie la toate cele trei probe ale examenului de bacalaureat.

Cele 13 fete şi un băiat care au trecut cu notă maximă examinările provin de la cele mai cunoscute licee de stat din Iaşi, însă unul este şi de la o unitate de învăţământ privată, Colegiul „Richard Wurmbrand“.

Cei mai mulţi dintre aceştia, şapte la număr, provin de la Colegiul Naţional, câte doi de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu“ şi de la Colegiul „Costache Negruzzi“ şi câte unul de la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri“, Colegiul Naţional „Emil Racoviţă“ şi Colegiul „Richard Wurmbrand“.

Cei mai mulţi dintre elevii care au luat notă maximă au urmat în timpul liceului profilul real, de matematică-informatică, în timp ce trei au venit de la filologie şi unul de la ştiinţele-naturii.

Menţionăm că până la închiderea ediţiei nu a existat niciun punct de vedere oficial al Inspectoratului Şcolar Judeţean cu privire la finalitatea acestor rezultate, dacă ele sunt complete sau nu.

La nivel naţional, în urma centralizării a 99,62% din date, la ora 17.00, rata de promovare în rândul absolvenţilor clasei a XII-a era de 59,18%, mai mare cu aproximativ 3% faţă de media din iulie de anul trecut, când se strânseseră tot 99% din date.

Comentarii