Bolnavii psihic de la Grajduri au înlocuit munca cu statul. Şi nu este vina lor

marți, 31 martie 2015, 01:51
2 MIN
 Bolnavii psihic de la Grajduri au înlocuit munca cu statul. Şi nu este vina lor

Pacienţii de la Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Grajduri – Pădureni nu mai beneficiază de luni bune de terapie ocupaţională, necesară în tratamentul bolnavilor psihic. Iar asta este şi din cauza suprapopulării pavilioanelor cu pacienţi, ce a dus la dispariţia spaţiilor dedicate terapiei prin muncă.

Aşa cum explică medicii, bolnavii psihic se concentrează în general pe o idee sau un lucru, iar de aceea trebuie să ai grijă să îi distragi atenţia cu alte activităţi. Doar că în situaţia dată, pacienţii sunt ţinuţi sub control doar cu tratament medicamentos. „De asemenea, o problemă stringentă pe care o avem sunt spaţiile necesare pentru ergoterapie şi terapie ocupaţională care la ora actuală sunt inexistente. Mai facem terapie ocupaţională, din primăvară până în toamnă la grădină, iar produsele obţinute se dau la bucătăria spitalului. Totul rămâne în circuit şi pacienţii au o ocupaţie“, a spus dr. Sebastian Potomeanu, managerul Spitalului din Grajduri. În perioada propice agriculturii în grădinile instituţiei se plantează roşii, ceapă sau fasole. Dar asta se întâmplă doar câteva luni pe an. În rest, pacienţii nu părăsesc pavilionul în care sunt cazaţi.

De partea cealaltă, la Institutul de Psihiatrie Socola Iaşi există ateliere cu terapie ocupaţională care se desfăşoară pe toată perioada anului, iar efectele se văd în timp. „Sunt ateliere şi avem la secţia exterioară Şipote, unde facem agricultură, apicultură. Iar aici, la Socola, avem ateliere de creaţie, iar la Bârnova de artă, pictură. Aceste ateliere funcţionează de mulţi ani, pentru că psihiatrie înseamnă şi ergoterapie“, a precizat Lucian Burlea, managerul Institutului Socola.

Terapia ocupaţională este un tratament ce se concentrează în a ajuta oamenii pentru a dobândi independenţă în toate zonele de activitate pe care le desfăşoară, în timp ce ergoterapia sau activităţile de tip lucrativ sunt un mijloc de exprimare, permiţând persoanei să creeze în realitate ceea ce a văzut, trăit sau imaginat.

CITIŢI ŞI:

IMAGINI: Locul înspăimântător din Iaşi unde timpul nu are valoare, iar spaţiul e insuficient

La Spitalul pentru Măsuri de Siguranţă de la Grajduri au ajuns să fie înghesuite şi 15 persoane într-un salon de 40 de metri pătraţi. Nici nu se mai vede podeaua, iar bolnavii sar peste paturi ca să iasă din cameră.

 

Comentarii