Canicula face primele victime: angajat Salubris mort în stradă, alte trei persoane sunt în stare gravă din cauza hipertermiei

vineri, 24 iunie 2016, 01:55
4 MIN
 Canicula face primele victime: angajat Salubris mort în stradă, alte trei persoane sunt în stare gravă din cauza hipertermiei

Un bărbat şi-a pierdut viaţa din cauza caniculei din ultimele zile şi alţi trei pacienţi sunt internaţi în stare critică din cauza hipertermiei. Mai mult, medicii urgentişti şi cei infecţionişti au arătat că, în ultimele trei zile caniculare, numărul pacienţilor care se prezintă în Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ a crescut considerabil, ieşenii fiind speriaţi de stările de disconfort pe care le creează căldura. 

Pacientul care a decedat se afla la muncă în timp ce i s-a făcut rău. Bărbatul în vârstă de 32 de ani, angajat la Salubris, a fost preluat din stradă cu o temperatură centrală de 43.3 grade Celsius. „Pacientul cu hipertermie severă a fost transportat din stradă în UPU, însă când a ajuns aici a intrat în stop cardio-respirator. A fost resuscitat, dar din păcate fără rezultat“, a arătat profesorul Diana Cimpoeşu, medic-şef UPU-SMURD.

Potrivit reprezentanţilor Spitalului „Sfântul Spiridon“ alţi trei pacienţi din judeţ, cu vârstele cuprinse între 35 şi 50 de ani, se află în comă din cauza cauza căldurii. Urgentiştii subliniază că mai ales persoanele care lucrează în câmp, expuse soarelui puternic, sunt expuse riscului de a-şi pierde viaţa „Aceşti trei pacienţi, un bărbat din Bivolari, unul din Târgu Frumos şi o femeie din Moşna, au lucrat la câmp, fiind preluaţi de echipaje SAJ şi SMURD cu hipertermii severe. Femeia prezenta şi hemoragie intracraniană, fiind transferată la Spitalul de Neurochirurgie cu prognostic rezervat. Bărbatul pe care l-a preluat SMURD de la Bivolari avea temperatură centrală de aproape 42 de grade şi până la prezentarea în UPU i-a scăzut la 39 de grade, după răcire cu gheaţă. Celălalt de la Târgu Frumos a fost preluat cu o temperatură de 43 de grade Celsius“, a mai relatat şefa UPU-SMURD.

Urgentistul a explicat că hipertermia apare atunci când temperatura corpului creşte anormal, pe fondul temperaturilor ridicate de afară sau al unui efort susţinut. Hipertermia sau şocul termic poate debuta brusc, cu pierderea cunoştinţei, sau lent, cu stări de ameţeală, slăbiciune, sincopă, greţuri, vărsături. „Afectarea are legătură cu perioada de timp în care s-a stat expus la soare, cu vârsta pacientului şi cu efortul pe care acesta îl depune. În cazurile de faţă, de exemplu, primul pacient decedat lucra în stradă, iar ceilalţi trei care sunt în stare gravă erau în câmp, la muncă. Facem un apel pe această cale către ieşeni, să evite expunerea prelungită la soare în această perioadă“, a mai explicat Diana Cimpoeşu.

Potrivit medicului, în perioada de caniculă, persoanele cu boli cronice, cardiovasculare, cele cu afecţiuni dermatologice sau cu diabet sunt categorii de risc, întrucât căldura favorizează apariţia unor complicaţii pe fondul bolilor existente. În total, în ultima gardă a urgentiştilor au ajuns 10 pacienţi cu lipotimii, căzuţi pe stradă din cauza căldurii. Trei dintre ei sunt cazuri sociale pentru care reprezentanţii spitalului încearcă să găsească adăpost. Zilele caniculare au determinat şi creşterea pacienţilor care au ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase. Conform infecţioniştilor, cei mai mulţi ieşeni au venit la spital cu dureri de cap şi ameţeli, speriaţi că au făcut meningită. Alţii aveau temperatura crescută şi se temeau să nu facă hipertermie. „De fapt, majoritatea pacienţilor erau mai mult speriaţi de o posibilă meningită sau hipertermie. Simptomele erau însă false şi nu s-a pus problema de astfel de diagnosticuri. Din păcate, în ultimele zile, pacienţii vin direct la spital pentru orice simptom, fără să se adreseze şi altor căi de îngrijiri de specialitate, cum ar fi medicul de familie şi ambulatoriu, motiv pentru care activitatea este foarte aglomerată“, a explicat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical al spitalului. Medicii ne recomandă să evităm în perioada de caniculă expunerea prelungită la soare.

Aceştia mai subliniază că trebuie să consumăm doi litri de lichide, fără să apară senzaţia de sete. „Este necesar un pahar de apă la fiecare 15 – 20 de minute. Medicii sfătuiesc să se consume fructe şi legume proaspete deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă“, au precizat reprezentanţii DSP într-un comunicat de presă. Aceştia mai subliniază că în perioada de caniculă trebuie evitate băuturile cu conţinut ridicat de cofeină sau cele cu alcool.

Comentarii