De Sănătate

Punem punctul pe știi

Cardul de sănătate, obligatoriu şi la urgenţe? Pacienţii care ajung în comă – excepţia

luni, 04 ianuarie 2016, 02:57
2 MIN
 Cardul de sănătate, obligatoriu şi la urgenţe? Pacienţii care ajung în comă – excepţia

„Este o analiză pe care o facem acum pentru anul 2016“, spune şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Ce noutăţi ar mai putea aduce noul an?

Cardul de sănătate ar putea deveni obligatoriu şi în cazul prezentării asiguraţilor în regim de urgenţă în spitale. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a anunţat la începutul anului că analizează posibilitatea validării serviciilor medicale cu cardul de sănătate inclusiv în cazul urgenţelor, cu excepţia pacienţilor care ajung în spital în comă sau în stare foarte gravă.

„Nu vorbim de asiguratul cu politraumatism, de cel în comă sau în stare foarte gravă, adică la urgenţa majoră de cod roşu. Vorbim de acele urgenţe mai mici, cum ar fi o durere de spate, de stomac sau de bilă. După ce pacientul a fost tratat şi urmează să fie externat, la plecarea din spital va fi utilizat cardul, astfel încât, dacă omului i-a fost rău şi nu s-a mai gândit la cardul de sănătate, luându-şi cu el doar buletinul, pentru că fără un act de identitate nu poate fi internat, la externare, cineva să-i poată aduce cardul la spital şi să fie validat serviciul. Este o analiză pe care o facem acum pentru anul 2016“, a explicat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS.

Noutăţi în folosirea cardului de sănătate ar putea apărea şi în legătură cu categoriile de vârstă pentru care sunt eliberate. În toamnă, fostul ministru al Sănătăţii, Nicolae Băni­cioiu, preciza că proiectul cardului de sănătate va fi extins şi va cuprinde inclusiv asiguraţii cu vârstele mai mici de 18 ani. În prezent, cardul de sănătate se adresează doar asigu­raţilor adulţi care nu pot beneficia de îngrijiri medicale sau de reţete eliberate de farmacii fără să prezinte documentul medical.

Conform declara­ţiilor lui Bănicioiu, cel mai probabil, din 2016, toţi copiii vor beneficia de servicii medicale în baza cardului de sănătate. Reprezentanţii ministerului motivează necesitatea introducerii cardului de sănătate inclusiv la asiguraţii minori prin faptul că proiectul este o barieră în faţa fraudelor din sistem.

Comentarii