Ce trebuie să faci ca să afli vârsta reală a plămânilor tăi? Afli la Palas Mall

sâmbătă, 20 august 2016, 01:59
1 MIN
 Ce trebuie să faci ca să afli vârsta reală a plămânilor tăi? Afli la Palas Mall

În cursul zilei de astăzi, dar şi duminică, în intervalul orar 10 – 21, la Palas Mall este organizată o acţiune de voluntariat unde toate persoanele sănătoase sau cu diferite afecţiuni, indiferent de vârstă, vor putea să afle gratuit care este capacitatea musculaturii respiratorii.  

Cu ajutorul aparaturii speciale, dar şi sub supravegherea specialiştilor, vor învăţa şi cum se utilizează diverse dispozitive pentru antrenamentul musculaturii respiratorii. Această acţiune este rezultatul unui workshop de reabilitare pulmonară care s-a desfăşurat timp de două zile, la Spitalul de Recuperare, unde participanţii au fost instruiţi să folosească aparate şi dispozitive pentru creşterea capacităţii la efort a musculaturii respiratorii, facilitarea expectoraţiei sau au aflat cum să determine care este vârsta reală a plămânilor.

La activitatea coordonată de conf. dr. Paraschiva Postolache în colaborare cu dr. Florentina Popa şi kinetoterapeuţii Liliana Chelariu, Elena Dolcan şi Elena Nichifor au participat aproximativ 25 de persoane. „Participanţii au învăţat cum să determine capacitatea de efort a musculaturii respiratorii la persoanele sănătoase şi la cele cu afecţiuni cronice, dar şi cum se face antrenamentul cu dispozitive la care rezistenţa este crescută mecanic. Am determinat şi vârsta plămânului, pentru că la majoritatea persoanelor nu corespunde cu vârsta din buletin“, a explicat conf. dr. Paraschiva Postolache, coordonatorul workshop-ului de reabilitare pulmonară şi şef al Clinicii de Recuperare Medicală Respiratorie de la Spitalul de Recuperare.

Conform acesteia, acţiunea de voluntariat medical este preluată după un model din Statele Unitate ale Americii, fiind prima de acest gen din ţară. 

Comentarii