Cei mai mulţi evazionişti ieşeni, în domeniul construcţiilor şi în cel al alimentaţiei

miercuri, 24 august 2016, 01:58
2 MIN
 Cei mai mulţi evazionişti ieşeni, în domeniul construcţiilor şi în cel al alimentaţiei

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice şi-a prezentat ieri raportul de activitate din primul semestru al acestui an.

Construcţiile, producerea şi comercializarea mărfurilor agroalimentare, respectiv exploatarea şi prelucrarea materialului lemnos reprezintă principalele domenii în care activează evazioniştii fiscali. Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice şi-a prezentat ieri raportul de activitate din primul semestru al acestui an.

„Cele 364 de inspecţii şi controale efectuate la contribuabilii persoane juridice şi fizice au determinat atragerea suplimentară la bugetul general consolidat a sumei totale de 361 milioane de lei. Ca urmare a desfăşurării acestor acţiuni, au fost aplicate amenzi contravenţionale pentru care au fost întocmite 26 de procese-verbale ce însumează un cuantum de 54,8 milioane de lei, precum şi 26 de măsuri asiguratorii în valoare de 60,6 milioane de lei“, a declarat Paul Ciobanu, şeful AJFP.

Peste 300 de somaţii trimise în fiecare zi

În privinţa prevenirii şi combaterii contrabandei, au fost efectuate aproape 8.000 de acţiuni de reverificare a declaraţiilor vamale depuse de agenţii economici. Numărul fraudelor şi ilegalităţilor identificate a fost însă relativ redus, totalul sumelor impuse suplimentar fiind de 380.000 lei.

În schimb, au fost aplicate amenzi de 1,66 milioane de lei şi au fost confiscate bunuri în valoare de 600.000 lei în privinţa controalelor din domeniul produselor accizabile. Cu această ocazie, au fost confiscate aproximativ 16.600 pachete de ţigări introduse ilegal în ţară.

Pe parcursul primelor şase luni ale anului, la bugetul consolidat al statului a fost adusă de la contribuabilii ieşeni o sumă de 1,17 milioane de lei. Cele mai importante sume au fost colectate la bugetul de stat, respectiv 531,7 milioane de lei, bugetul asigurărilor sociale de stat409 milioane de lei, şi bugetul asigurărilor de sănătate212,7 milioane de lei.

Arieratele recuperabile de la persoanele juridice s-au ridicat la sfârşitul lunii iunie la 331 milioane de lei, în uşoară scădere faţă de luna anterioară.

Pentru recuperarea creanţelor fiscale, au fost comunicate contribuabililor 55.000 de somaţii, pentru sume în valoare totală de 571,5 milioane de lei. Aceasta înseamnă, practic, pentru jumătate de an, că s-au scrus peste 300 de somaţii în fiecare zi, în medie.

Au fost înfiinţate 14.250 de popriri asupra conturilor bancare, pentru sume totale de 186 milioane de lei, şi 1.390 popriri pe venituri la terţi, în valoare totală de 108,5 milioane de lei. Au fost aplicate şi 49 de sechestre asupra unor bunuri mobile şi imobile aparţinând contribuabililor debitori, cu o valoare de 4,7 milioane de lei.

Comentarii