Centrul Cultural German a celebrat 20 de ani de existenţă la Iaşi (GALERIE FOTO)

marți, 24 iunie 2014, 15:12
3 MIN
 Centrul Cultural German a celebrat 20 de ani de existenţă la Iaşi (GALERIE FOTO)

“Ce facem noi? Arătăm cultura germană în stadiul ei actual şi arătăm cultura modernă germană, care este ca o carte de vizită pentru noi“, a declarat directorul Alexander Rubel.

Centrul Cultural German a împlinit ieri 20 de ani de existenţă la Iaşi şi a sărbătorit într-un cadru festiv în care au participat atât membri fondatori ai instituţiei culturale, cât şi personalităţi importante din mediul ieşean şi la nivelul autorităţilor locale.

 

GALERIE FOTO

 

Astfel, de la ora 16.00, în sala Rosini de la Palas Mall, directorul Alexander Rubel le-a urat la mulţi ani tuturor celor din sală, în numele centrului cultural, şi le-a mulţumit atât pentru prezenţă cât şi pentru susţinerea în drumul anevoios al ultimelor două decenii.

„Noi nu am venit să influenţăm sau să schimbăm ceva în Iaşi. Am venit la o iniţiativă culturală română, o iniţiativă care a spus că trebuie neapărat să avem un centru cultural german pentru că Iaşul merită această legătură. Ce facem noi? Arătăm cultura germană în stadiul ei actual şi arătăm cultura modernă germană, care este ca o carte de vizită pentru noi“, a declarat Alexander Rubel.

Acesta a adăugat că în anii pe care i-a petrecut la Iaşi a ajuns să se simtă la rândul său român, şi a ţinut să le mulţumească celor care s-au luptat pentru ca centrul să fie înfiinţat, menţionându-i aici, în special, pe prof.dr. Andrei Corbea-Hoişie şi pe Gabriela Linde.

Primul dintre aceştia a precizat, în discursul său, că în sală erau prezente mai multe persoane ce puteau fi numite „depozitari ai istoriei unei instituţii care este în plin avânt al tinereţii şi care sperăm că va împlini 40, 50 de ani şi tot aşa mai departe“.

„România este astăzi în UE şi noi, aşa cu puterile noastre mici, poate că am contribuit la realizarea acestui deziderat, pentru că, fără aceste centre culturale, fără aceste focare de cultură vie, aproapierea noastră de Europa şi de ceea ce înseamnă Europa nu s-ar fi putut realiza atât de repede, oricâte vise am fi avut noi în 1990“, a precizat prof.dr. Andrei Corbea-Hoişie.

La ceremonia festivă a fost invitat special ambasadorul Germaniei în România, Excelenţa Sa Werner Hans Lauk, care a declarat că a dat curs cu plăcere invitaţiei de a veni din nou la Iaşi.

„Sensul profund al vieţii stă tocmai în comunitate, şi tocmai de aceasta este vorba şi astăzi, de comunitate. În ziua de astăzi, o diversitate culturală este ceva fără de care nu ne putem imagina viaţa, o punte care reuşeşte să ne lege, iar de 20 de ani Centrul Cultural German este această punte între societăţile noastre, tocmai în această diversitate culturală care ne marchează“, a adăugat Excelenţa Sa Werner Hans Lauk.

Printre cei prezenţi în sală s-au numărat şi membri ai comunităţii academice, prof.dr. Vasile Işan, rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, prof.dr. Irina Lungu şi prof.dr. Daniel Condurache, prorectori ai Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“ din Iaşi (ambele instituţii de învăţământ superior fiind casă a CCG-ului la un anumit punct), prof.dr. Doru Tompea, rectorul Universităţii „Petre Andrei“ din Iaşi, fostul primar al Iaşului, Constantin Simirad, viceprimarul Mihai Chirica, preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Adomniţei, şi preşedintele Institutului Francez, Alain Ramette.

Comentarii