Coadă la vechiul RMN de la Neurochirurgie. Se aşteaptă şi câte două luni

vineri, 22 mai 2015, 01:56
3 MIN
 Coadă la vechiul RMN de la Neurochirurgie. Se aşteaptă şi câte două luni

Pe lângă pacienţii spitalului, vin şi cei de la „Sf. Spiridon“, unde nu există un astfel de aparat.

În Iaşi, efectuarea unei investigaţii cu ajutorul aparatului de rezonanţă magnetică poate însemna şi două luni de aşteptare pentru pacienţii cronici, care nu necesită de urgenţă realizarea serviciului medical. Bolnavii sunt puşi într-o astfel de situaţie pentru că majoritatea spitalelor care nu au RMN trimit pacienţii, în baza unei colaborări, la Spi­talul de Neurochirurgie, iar aici pacienţii care nu vor să plătească în jur de 200 de lei ca să facă la urgenţă investigaţia sunt trecuţi pe o listă de aşteptare care se întinde şi pe o perioadă de două luni.

„Acest lucru se întâmplă pentru că noi prioritizăm cazurile, adică toate urgenţele fac pe loc investigaţia, nu se pune problema de aşteptare. În plus, având în vedere că vin mulţi bolnavi trimişi la noi de către unităţile medicale care nu au aparatul sunt programaţi în funcţie de bolnavii care s-au anunţat anterior şi atunci da, se aşteaptă şi câte două luni“, a precizat dr. Lucian Eva, mana­gerul spitalului.

Potrivit condu­cerii, aparatul este vechi, motiv pentru care s-a întâmplat să nu funcţioneze de câteva ori. Deocamdată, speranţe pentru un aparat nou nu sunt, cel puţin nu până la aprobarea bugetului spitalului pentru anul 2015. „Dacă aş avea banii necesari, şi mâine aş cumpăra altul, însă deocamdată nu pot să fac asta“, a adăugat dr. Lucian Eva.

Cei mai mulţi bolnavi care nu sunt internaţi la Neurochirurgie, dar care fac investigaţia de RMN în acest spital, sunt pacienţi care ajung la Spitalul „Sf. Spiridon“, însă având în vedere că unitatea medicală nu are aparatul în dotare, sunt trimişi sau duşi în Tătăraşi pentru efectuarea investigaţiei. Cel mai mare spital din Moldova nu are aparat de rezonanţă magnetică de patru ani. RMN-ul Spitalului „Sf. Spiridon“ s-a defectat în 2011 şi de atunci pacienţii sunt trimişi pentru realizarea investigaţiei în alte unităţi medicale de stat sau private.

Ultimul aparat folosit de medicii de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ pentru testul cu rezonanţă magnetică a funcţionat timp de 14 ani, începând cu 1997. Însă odată avariat, aparatul nu a mai fost reparat întrucât costurile depă­şeau valoarea unui aparat nou şi ajungeau la aproximativ un mili­on de euro. Prin urmare, con­du­ce­rea spitalului a înaintat mai multe adrese Ministerului Sănă­tăţii (MS), primind în schimb doar promisiuni încă nematerializate.

Ultimele înştiinţări către MS cu privire la situaţia de la Iaşi au fost făcută de spital în luna ianuarie şi februarie. Potrivit adreselor 3548/21.01.2015 şi 5628/02.02.2015, prin care spitalul a transmis necesarul de fonduri pentru cheltuieli de investiţii în anul 2015, conducerea spitalului a menţionat şi necesarul de 7 milioane de lei pentru achiziţio­narea unui RMN.

„Necesarul de fonduri pentru dotarea cu echipamente medicale a Spi­talului Sf. Spiridon a fost centralizat şi se află în baza de date. În funcţie de evoluţia procesului bugetar, de posibilitatea de susţinere financiară a costuri­lor, coroborat cu strategia mi­nisterului privind dotarea spitalelor publice cu echipamente medicale, precum şi cu priorită­ţile din solicitări stabilite de unitatea medicală, acestea pot fi avute în vedere“, se arată într-un comunicat oficial emis de MS.
 

Comentarii