Comisia de la Veneţia vede cu ochi buni parlamentarismul

sâmbătă, 06 iulie 2013, 01:50
4 MIN
 Comisia de la Veneţia vede cu ochi buni parlamentarismul

Secretarul Comisiei de la Veneţia, Thomas Markert (foto), a declarat, vineri, că în ceea ce priveşte limitarea puterilor preşedintelui şi scoaterea acestuia din sfera executivă prin întărirea Parlamentului nu există din partea Comisiei "nicio obiecţie de principiu". Markert a fost întrebat cum vede modificările propuse în proiectul de revizuire a Constituţiei cu privire la limitarea unor atribuţii ale şefului statului şi scoaterea acestuia din sfera puterii executive.
"Este adevărat că preşedintele va avea mai puţin prerogative, dar îşi menţine în acelaşi timp nişte prerogative importante în ceea ce priveşte politica externă şi securitatea. În principiu este o decizie a ţării dumneavoastră, cum vrea să distribuie puterile, dar trebuie să ţinem cont de faptul că majoritatea ţărilor europene sunt democraţii parlamentare, deci nu avem nicio obiecţie de principiu dacă vreţi să întăriţi acest aspect al parlamentarismului", a replicat secretarul Comisiei de la Veneţia.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Digi 24, că în privinţa proiectului de revizuire a Constituţiei a decis "o gaşcă", iar formularea privind Parlamentul ca "putere supremă în stat" afectează conceptul de echilibru între puterile statului, chestiune care reprezintă partea cea mai reuşită din actuala Constituţie.
 
 

Antonescu: Vom renunţa la termenul de for "de decizie" pentru Parlament

 
Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat vineri că, probabil, se va renunţa la formula for "de decizie" al naţiunii în definirea Parlamentului din proiectul de revizuire a Constituţiei, iar acesta va fi descris doar ca organismul reprezentativ suprem al poporului român şi forul de dezbatere al naţiunii. "Există şi acum un articol în Constituţie care descrie, califică, Parlamentul României drept organismul reprezentativ suprem al poporului român. Am văzut că, din păcate, domnul Băsescu strecoară voit o confuzie afirmând că această Constituţie ar institui ca putere supremă Parlamentul, ceea ce este o minciună. Nimeni nu a vorbit de putere supremă, dimpotrivă, Constituţia vorbeşte în continuare chiar despre separaţia, echilibrul şi cooperarea loială a puterilor în stat. Formula modificată reia vechea formulă din Constituţie, organismul reprezentativ suprem al poporului român şi adăugă forul de dezbatere şi decizie al naţiunii. O observaţie a invitaţilor noştri a fost aceea că termenul decizie ar putea să nască interpretări prea largi pentru că sunt tot felul de decizii, unele decizii nu sunt luate de Parlament, ceea ce e corect. În sensul acesta cred că vom renunţa la termenul de decizie ca să nu se poată naşte confuzii, deşi Constituţia descrie foarte clar, după aceea, care sunt prerogativele şi ale Parlamentului şi ale Guvernului şi ale preşedintelui şi ale altor instituţii", a spus Antonescu după întâlnirea membrilor Comisiei parlamentare pentru revizuirea Constituţiei cu delegaţia Comisiei de la Veneţia. Antonescu a menţionat că se va ţine cont şi de observaţiile făcute de Consiliul Legislativ la proiectul de revizuire a Legii fundamentale, iar dacă se va decide la nivel politic ca referendumul pentru revizuire să fie amânat se vor amâna şi dezbaterile din cele două camere ale Parlamentului, având în vedere faptul că din momentul în care ambele camere se pronunţă pe un proiect de modificare a Constituţiei în maximum 30 de zile trebuie să aibă loc referendumul.
Premierul Victor Ponta a precizat, vineri, că punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia pe revizuirea Constituţiei va fi primit în toamnă, el arătând că vor fi schimbate acele aspecte ale proiectului de revizuire pe care acest for le va considera ca fiind împotriva standardelor europene. "Am răspuns la întrebările legate de rolul Guvernului şi al prim-ministrului şi cred că e foarte bine să dăm toate explicaţiile necesare. În toamnă vom avea punctul de vedere al Comisiei de la Veneţia. Dacă sunt lucruri pe care Comisia le consideră ca fiind împotriva standardelor europene, le schimbăm, nu e nicio problemă", a spus Ponta, după întrevederea cu reprezentanţii acestui for.

Comentarii