N

Copacii din Copou au dus la un schimb de replici acide între primar şi vedete ieşene de la Antena 1

N

vineri, 23 mai 2014, 01:50
4 MIN
 Copacii din Copou au dus la un schimb de replici acide între primar şi vedete ieşene de la Antena 1

\N

Edilul le-a scris o scrisoare vedetelor de la Antena 1 Simona Gherghe şi Daniel Buzdugan, după o emisiune a acestora în care au blamat acţiunea de marcare a copacilor din Copou, cerându-le să nu intre în jocuri politice. Cei doi i-au răspuns şi mai dur primarului, tot într-o scrisoare deschisă.

Scandalul arborilor marcaţi din Copou a luat o nouă am­ploare. Marcarea celor 500 de copaci din Parcul Expoziţiei şi Grădina Copou a fost blamată la o emisiune TV în direct, în care ieşeni cunoscuţi precum Si­mona Gherghe, Daniel Buz­dugan, Toni Grecu, Silviu An­drei, Carmen Avram şi Oa­na Turcu au blamat Primăria pentru că ar avea intenţia de a tăia copaci.

În replică, Gheor­ghe Nichita le-a adresat lui Daniel Buzdugan şi Simonei Gherghe o scrisoare publică prin care a încercat să demonteze acuzaţiile care i-au fost aduse. Primarul îşi începe scri­soarea cu afirmaţia „Dacă aţi aflat din unele informări ale presei sau din mediul online că «s-au tăiat teii» din Iaşi, să ştiţi că aţi căzut în capcana unor interese politice“, şi le-a amintit că Primăria plantează în fiecare an mii de arbori, în 2013 un număr de 6.193 copaci, iar de la începutul lui 2014 peste 4.100 copaci, adău­gând că până la sfârşitul anului vor mai fi plantaţi 2.100 de copaci.

Primarul Nichita a ad­mis în acelaşi timp că s-au co­mis greşeli de comunicare pe această temă, pe considerentul că „orice instituţie care admi­nis­trează un oraş de talia Iaşu­lui poate să comită greşeli“. „Accidente se pot întâmpla, atât de comunicare, cât şi de gestionare a unor situaţii. Dar de aici până la a arunca cu noroi asupra oraşului care câştigă regulat competiţiile naţionale şi internaţionale pe tema spaţiilor verzi, este cale lungă“, a precizat primarul în scrisoare.

Gheorghe Nichita a adus aminte în scrisoarea des­chisă şi de competiţia Iaşului la Capitală Culturală Europeană 2021, faţă de care mulţi ieşeni din toate colţurile ţării ar fi venit în sprijin. „Cu atât mai mult este regretabil ca alţi ieşeni să preia zvonuri politice şi să se întoarcă împotriva ora­şului lor“, consideră edilul. În finalul scrisorii, primarul i-a invitat pe Simona Gherghe şi Daniel Buzgudan la o plimbare în Parcul Copou şi Parcul Ex­poziţiei, inclusiv la umbra Plopilor fără Soţ.

Răspuns prompt de la Bucureşti

Destinatarii scrisorii nu au întârziat să-i răspundă primarului din Iaşi, tot prin interme­diul unei scrisori deschise. Cei doi ieşeni mutaţi la Bucureşti au transmis, la rândul lor, o scri­soare adresată primarului în care cataloghează acţiunea edi­lului drept „un act criminal“. „Înţelegem că cea mai bună apărare este atacul, dar nu cre­dem că este corect să vă îndreptaţi împotriva oamenilor care protestează şi îşi ma­nifestă revolta, faţă de o acţiune planificată de municipalitate, pe care şi noi ca şi ei o considerăm un act criminal. În al doilea rând, constatăm că timpul îndelungat pe care l-aţi petrecut ca primar al Ia­şului, poate şi cu votul acestor oameni, v-a făcut să consi­deraţi că oraşul sunteţi dumneavoastră şi primăria. Au mai fost unii, în trecut, care considerau că statul sunt ei, dar nu credem că trebuie să vă raportaţi pozitiv la astfel de exemple ale istoriei“, au punctat cei doi ieşeni.

Autorii scri­sorii opinează că salcâmii ja­ponezi de pe bulevardul Ştefan cel Mare nu „susţin“ cauza Ca­pitală Culturală Europeană, invocată de primarul Nichita. În plus, aceştia subliniază că nu urmăresc jocurile politice şi nici nu-i interesează campania electorală. „Tot ce ne interesează este ca dumneavoastră să ne garantaţi că nu va fi niciun masacru în Parcul Ex­po­ziţiei din Copou! Dacă dum­neavoastră ne garantaţi că arborii nu vor fi tăiaţi, în­trebare la care nu ne-aţi răs­puns, considerăm acest su­biect închis şi poate chiar vom accepta, ca fii risipitori care „s-au întors împotriva comunităţii“, să vă însoţim în plim­bări prin orice parc doriţi“, au punctat ieşenii.

În încheiere, Simona Gherghe şi Daniel Buzdugan i-au promis primarului că-i vor face cadou un tricou cu mesajul „Fraţi cu pomii din Copou“, cu care au apărut şi în emisiunea televizată de zilele trecute.

Comentarii