Copiii au început anul şcolar învăţând literele de pe ambalajele bomboanelor. N-au primit manuale

marți, 16 septembrie 2014, 01:55
5 MIN

Pe bănci, copiii au găsit doar flori şi bomboane. Deschiderea oficială a avut loc la Şcoala Gimnazială „Dimitrie Sturdza“. La ceremonie a participat primarul oraşului, Gheorghe Nichita, şi Camelia Gavrilă, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean

Emoţiile pitite sub gene şi buchetele de flori au împânzit ieri dimineaţă terenul de sport de la Şcoala Gimnazială „Dimitrie Sturdza“ din cartierul Frumoasa. Micii elevi, cu părinţii alături, au format un careu ca pe vremuri, au intonat imnul şi au privit miraţi spre masa de prezidiu, ciudat de solemnă pentru ei. Deschiderea oficială a avut loc la ora 9, eveniment la care au participat edilii în frunte cu primarul, Gheorghe Nichita, inspectorii şcolari, în frunte cu Camelia Gavrilă, inspectorul general, reprezentanţi ai Poliţiei, Pompierilor şi Jandarmilor dar şi reprezentanţi ai bisericii, prin preoţii Bisericii Frumoasa, situată lângă şcoală.

GALERIE FOTO I

În jur de 800 de elevi, unii somnoroşi, aproape adormiţi cu obrajii în palme, alţii atât de plini de energie încât au fărâmiţat florile din braţe, toţi au aşteptat să intre în clasele lor, unde pe bănci îi aşteptau manualele, nu şi la clasa I şi a II-a, o floare şi o bombonică de ciocolată.

„La fel de buni şi în anul care începe“

„Dincolo de clipa de emoţie şi de înnoire spirituală, un exerciţiu de analiză lucidă va reliefa şi dificultăţile, zonele întunecate ale şcolii, finanţarea insuficientă, nevoia de primenire şi modernizare a spaţiilor educaţionale, imperfecţiuni legislative, conformismul şi indiferenţa unora dintre actanţii educaţiei, fie ei profesori, părinţi, elevi sau autorităţi locale. Însă reuşitele şcolii ieşene în anul şcolar trecut vorbesc, în mare parte, despre competenţa profesorilor, despre pregătirea elevilor în vederea examenelor naţionale, despre proiecte educaţionale şi europene de succes, despre vocaţia excelenţei confirmată în timp. Este firesc să încercăm să fim la fel de buni şi în anul care începe acum, în miez de septembrie, este firesc să sperăm că un parteneriat adevărat între şcoală, familie, comunitate poate da roade şi mai departe“, a precizat Camelia Gavrilă, inspector şcolar general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean.

GALERIE FOTO II

În momentul în care primarul Gheorghe Nichita şi-a început discursul, un cetăţean care este adesea văzut pichetând Primăria, a început să strige „Hoţii, dă-ţi demisia!“. Deşi s-a pornit o forfotă prin mulţime, cât de amuzament, cât de curiozitate sau indignare, primarul a trecut imediat peste incident. „Vă rog din respect pentru copii şi părinţi să faceţi linişte, după aceea puteţi să mă huiduiţi cât vreţi. Trăim într-o democraţie şi este normal să se întâmple şi astfel de evenimente. Eu vreau să rămâneţi însă cu partea frumoasă a aceste întâlniri“, a răspuns Gheorghe Nichita.

Povestiri din copilărie

Deschiderea noului an şcolar a continuat cu discursul prefectului, Dan Cârlan. Acesta a pus deoparte foia cu discursul pregătit de acasă şi a început să vorbească liber. Speech-ul s-a transformat într-o poveste. Şi-a amintit de copilăria lui, într-un sat de la munte, unde la şcoală erau doar 12 copii din clase diferite, în aceeaşi încăpere. Mai apoi, în gimnaziu, acesta a făcut naveta câte 12 kilometri la şcoala din comună, pe jos şi cu bicicleta, iar la liceu a venit la Iaşi şi a urmat un liceu industrial, undeva la periferie. Mărturiseşte că se mândreşte cu acest lucru şi le-a transmis părinţilor şi copiilor că Şcoala „Sturdza“ este o şcoală bună, chiar dacă este de cartier, şi că de aici pot ieşi copii foarte pregătiţi. Şi ca să-şi susţină ideea, a dat ca exemplu pe fiica unui prieten care a urmat această şcoală, iar în prezent este medic la Paris.

„Numai aşa putem ajunge acolo unde ne dorim“

Nu în ultimul rând, la prezidiu a luat cuvântul unul dintre elevii şcolii. Marta Gădiceanu a dat dovadă de stăpânire de sine, aceasta având mai puţine emoţii în glas ca edilii şi invitaţii la eveniment. „Doresc să fim deschişi spre tot ce este bun, frumos şi înălţător, deoarece numai aşa putem ajunge acolo unde ne dorim“, a fost mesajul elevei către colegii ei. A mai luat cuvântul şi o mamă, care în trecut a fost elevă la aceeaşi şcoală unde acum învaţă fiica sa, dar şi reprezentanţii bisericii, care au ţinut o slujbă specială. La final, elevii din clasa pregătitoare s-au perindat prin faţa întregii şcoli, câte doi de mânuţă, în frunte cu învăţătoarea, apoi s-au îndreptat spre clase. A rămas în urmă un băieţel, să se joace pe liniile marcate cu galben ale terenului de sport şi să facă echilibristică. „Am ales să facem deschiderea în această şcoală pentru că de-a lungul anilor şi în urma evaluărilor am văzut rezultatele bune la examene, promovabilitatea crescută şi implicarea în proiecte europene. Această şcoală este un exemplu de bune practici“, a menţionat Camelia Gavrilă în cadrul evenimentului.

„Să devenim mai buni, mai curajoşi“

La Şcoala Waldorf deschiderea a avut loc începând cu ora 11, iar la Şcoala Varlaam Mitropolitul de la ora 13. „Prin temele propuse, proiectele dezvoltate, contactul sufletesc şi dialogul permanent se pun bazele şcolii unde părinţii, profesorii dedicaţi, atent selecţionaţi, Fundaţia Varlaam Mitropolitul, colaborează pentru împlinirea aceluiaşi vis, acela de a-i face fericiţi, sănătoşi şi performanţi pe fiii, respectiv elevii lor“, a declarat Cristina Timofte, directorul Gimnaziului „Varlaam Mitropolitul“ şi diriginta primei clase a V-a de la şcoala din dealul Copoului. „Ne dorim ca acest an şcolar să fie unul plin de bucurie, în care să creştem alături de copii, în care să devenim mai buni, mai curajoşi şi mai plini de încredere. Fie ca acest început să fie treapta către Bucuria Cunoaşterii. Am convingerea că doar împreună, copii, profesori, părinţi, vom reuşi să îndeplinim obiectivele propuse pentru acest an şcolar şi că o vom face într-un spirit viu, creativ, liber şi performant“, a spus şi Simona Marinică, directorul Şcolii Primare. Tot ieri, preşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei, a participat la deschiderea anului şcolar la Liceul „Garabet Ibrăileanu“ din Copou. Special pentru presă, inspectorul general a mai amintit şi de situaţia microbuzelor şcolare. Pentru anul acesta şcolar, 17 microbuze şsunt repartizate pe judeţul Iaşi în prima etapă, şcoala din Ţibana fiind în capul listei. Alte 20 de microbuze vor mai fi repartizate în următoarele două etape.

 

Comentarii