Criminalitatea cibernetică, o ‘afacere’ profitabilă şi neafectată de criză

miercuri, 06 noiembrie 2013, 10:41
2 MIN
 Criminalitatea cibernetică, o ‘afacere’ profitabilă şi neafectată de criză

Criminalitatea cibernetică a provocat în ultimele 12 luni pierderi de circa 117,4 miliarde de dolari la nivel mondial, această activitate devenind ‘una dintre cele mai profitabile afaceri, care nu a avut de suferit de pe urma crizei’, a declarat, marţi, Roberto Testa, directorul de marketing al companiei Symantec, care a prezentat un raport asupra criminalităţii cibernetice, transmite agenţia EFE.
Conform documentului, atacurile cibernetice au afectat circa 378 de milioane de utilizatori de internet. Cele mai mari pierderi rezultate în urma acestor atacuri s-au întregistrat în SUA (39,14 miliarde de dolari), China (37,79 miliarde) şi Europa (12,14 miliarde).
Compania Symantec avertizează că aproape jumătate dintre utilizatori nu îşi iau măsuri elementare de precauţie în utilizarea tabletelor şi a smartphone-urilor, precum protejarea cu parole, programe antivirus sau constituirea de fişiere de rezervă.
Raportul mai avertizează că 38% dintre utilizatorii unor dispozitive mobile au fost ţinta unui atac informatic în ultimele 12 luni. Cei care dispun de asemenea dispozitive ‘le folosesc la cumpărături, la consultarea datelor financiare, dar uită să le protejeze’, avertizează reprezentantul Symantec.
Acesta atrage atenţia şi asupra faptului că profilul atacatorului cibernetic s-a schimbat. ‘Astăzi el este discret, mobil şi social (…) şi încearcă să profite de încrederea emoţională oferită de reţelele de socializare pentru a-şi atribui o altă identitate şi a înşela mai uşor’, mai afirmă el.
Raportul conţine şi un sondaj în care 62% dintre cei intervievaţi consideră că la ora actuală nu mai există confidenţialitate pe internet, iar 40% dintre ei îşi manifestă dorinţa de a putea elimina definitiv unele date personale accesibile în reţeaua web.
Reţelele de socializare continuă să fie unul dintre canalele predilecte ale atacurilor, 12% dintre utilizatorii acestora susţinând că cel puţin un cont le-a fost piratat, iar 10% dintre persoane accesează conturile partenerului sau partenerei de viaţă ori ale prietenilor, fără permisiunea lor. O altă vulnerabilitate este reprezentată de faptul că aproape jumătate dintre internauţi folosesc dispozitivele informatice atât în interes profesional, cât şi personal. (Agerpres)

Comentarii