Criza din Bucureşti a locurilor pentru pacienţii arşi produce efecte şi în spitale din Iaşi

joi, 06 octombrie 2016, 01:56
3 MIN
 Criza din Bucureşti a locurilor pentru pacienţii arşi produce efecte şi în spitale din Iaşi

Aglomeraţia din Capitală a impus extinderea forţată a Clinicii de Chirurgie Plastică de la „Sf. Spiridon“, în dauna celei de Cardiologie.

Situaţia dramatică a bolnavilor arşi din ţară a impus schimbări şi la Spitalul „Sfântul Spiridon“. În timp ce Bucureştiul nu mai are loc pentru pacienţii cu arsuri, unele victime din ţară fiind transportate la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi, unitatea medicală a luat decizia să acorde mai mult spaţiu secţiei ATI dedicată Clinicii de Chirurgie Plastică şi Reparatorie.

Această decizie a avut însă consecinţe şi asupra activităţii Clinicii de Cardiologie din spital, care ţinea bolnavii în stare gravă în acelaşi spaţiu cu chirurgia plastică. În prezent, pacienţii cardiologici care necesită manevre de intubare sunt internaţi în clinica principală de ATI de la Spitalul „Sfântul Spiridon“.

De aproape trei săptămâni, secţia ATI a Clinicii de Chirurgie Plastică de la Iaşi a fost extinsă prin transferarea bolnavilor cardiaci în stare gravă – care erau îngrijiţi într-un spaţiu comun cu bolnavii arşi – în principala Clinică ATI a spitalului. Astfel, dacă, până în vara asta, cardiacii care necesitau manevre de terapie intensivă erau monitorizaţi chiar în Clinica de Cardiologie, acum, pacienţii sunt internaţi propriu-zis într-un alt pavilion.

„Nu este vorba despre o reorganizare, ci despre o măsură în conformitate cu regulamentele pe care le avem. Paturile ATI dintr-un spital, indiferent de localizarea lor, trebuie să funcţioneze sub managementul aceluiaşi şef de clinică. După cum bine ştim, spaţiul în care îşi desfăşoară activitatea chirurgia plastică este o soluţie provizorie, până la finalizarea noului sediu. Secţia ATI a clinicii de chirurgie plastică trebuie să asigure anumite condiţii, lucruri pe care trebuie să le respectăm chiar dacă este o situaţie provizorie“, a explicat profesorul Ştefan Georgescu, director medical al Spitalului „Sfântul Spiridon“

Potrivit reprezentanţilor spitalului, un pacient cu arsuri de peste 20% suprafaţă corporală, care este monitorizat în ATI, nu poate intra în contact cu alţi bolnavi.

„Marele ars este o categorie de pacienţi foarte sensibili. În plus, trebuie să contribuim şi noi la salvarea bolnavilor arşi, având în vedere că în Capitală nu mai sunt locuri. De aceea, se încearcă tratarea în secţia ATI dedicată chirurgiei plastice doar a bolnavilor cu această patologie“, a spus dr. Gabriel Perianu, medic primar UPU.

În urmă cu o săptămână, medicii ieşeni au preluat un pacient cu arsuri pe 50% din suprafaţa corporală din Bistriţa. Din lipsă de paturi pentru bolnavii arşi în Capitală, bolnavul a fost direcţionat către Iaşi. Clinica de Chirurgie Plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon“ are în prezent doar 5 paturi ATI pentru bolnavii arşi.

Comentarii