Cu siguranţă urmează să vă fie furată bicicleta, dacă nu urmaţi aceste sfaturi

sâmbătă, 23 august 2014, 01:59
3 MIN
 Cu siguranţă urmează să vă fie furată bicicleta, dacă nu urmaţi aceste sfaturi

Numai în ultima zi au fost furate trei biciclete. Hoţii s-au specializat şi nu se mai împiedică nici de sistemele antifurt ale acestora. Ce sfaturi ne dau specialiştii?

Hoţii de biciclete din Iaşi s-au spe­cializat. Ei fură bicicletele chiar de la uşa proprietarilor, cu toate că aceştia le asigură cu sisteme antifurt şi le lea­gă de balustradele scărilor de bloc. Hoţii le taie rapid şi fără zgomot. Poliţiştii au spus că, numai în ul­timele 24 de ore, ieşenii au reclamat furtul a trei biciclete.

„Toate au fost furate din scări de bloc, iar faptele au fost comise atât pe timpul zilei cât şi în timpul nopţii. Două dintre bunuri erau asigurate la etajele doi şi patru cu sisteme antifurt de balustrada din casa scrării. În aces­te cazuri, hoţii au tăiat siste­me­le antifurt folosite de proprietari. În cel de-al treilea caz, bicicleta a fost lăsată de proprietar neasigurată la etajul doi al blocului, care avea inter­fon, fiind sustrasă pe parcursul zilei, în intervalul orar 12–16. Valoa­rea prejudiciului se ridică în acest caz la aproximativ 1.400 lei”, a declarat Mădălin Ţăranu, purtător de cuvânt al Poliţiei.

Reprezentanţii po­li­ţiei roagă ieşenii să-şi asigure bici­cle­tele cu sisteme antifurt solide, care nu pot fi tăiate de hoţi, iar per­soa­nele suspecte să fie reclamate poliţiştilor prin numărul 112.

Sfaturi pentru biciclişti

Câteva sfaturi utile bicicliştilor, mai ales celor care au o bicicletă scumpă, şi pe care o ţin de regulă în scara blocului, sunt oferite de site-ul iasibike.ro. În primul rând, trebuie să avem grijă ca bicicleta să fie asigurată de un corp solid, care să nu poată fi smuls sau tăiat cu uşurinţă. De ase­me­nea, trebuie avut în vedere faptul că scara blocului nu reprezintă o so­luţie optimă de depozitare din cauza faptului că locul acesta nu este tranzi­tat de un număr mare de persoane. De aceea este indicat să verificaţi perio­dic bicicleta.

Antifurt cu cablu din oţel este cel mai răspândit model de asigurare, fiind flexibil şi cu greutate scăzută. Interiorul este realizat din mai multe cabluri din oţel împletite sau alăturate, exteriorul fiind învelit în plastic. O variantă îmbunătăţită este ca­blul armat. Specialiştii recomandă o grosime a metalului de minimum 12 mm. Acest tip de antifurt este totuşi slab, putând fi tăiat cu o foarfece cu pârghie.

Antifurtul cu lanţ şi lacăt este mai eficient, fiind şi ieftin, solid, şi în plus se poate purta la centură. De asemenea dimensiunea acestuia îi poate descuraja pe unii hoţi. Lan­ţu­ri­le sunt învelite în material textil sau plastic, pentru a nu zgâria cadrul.

Ce­le mai eficiente sunt lanţurile cu profil pătrat sau hexagonal, cu închidere cu cifru. Aici avem în vedere şi antifurturile protejate de plăci din oţel. Şi acest tip de antifurt poate fi însă tăiat, dar cu flexul.

Potrivit specialiştilor, an­tifurtul de tip U sau D-Lock este unul dintre cele mai bune sisteme antifurt. Nu este flexibil, dar prezintă o serie de avantaje, precum mecanismul de închidere complex şi dificultatea ri­dicată în încercarea de a-l tăia. Sis­temul de si­gu­­ranţă este format dintr-o bară de oţel special îndoită în formă de U, iar capetele acestuia sunt unite de o altă bară rabatabilă care se încu­ie cu cheie sau cu cifru. Este foarte greu de tăiat cu unelte mecanice, iar cele mai scumpe sunt greu de tăiat şi cu polizorul. Are un preţ ridicat de achiziţie, însă acesta este compensat de rezistenţa sa împotriva furturilor.
 

Comentarii