Ecuatia dupa care se calculeaza numarul civilizațiilor extraterestre avansate din Calea Lactee

marți, 16 aprilie 2013, 21:36
2 MIN
 Ecuatia dupa care se calculeaza numarul civilizațiilor extraterestre avansate din Calea Lactee

Era spațială a omenirii a început indubitabil în anii ’60. Iar dintre acești ani, 1961 poate fi catalogat drept cel mai interesant. Întâi de toate, Yuri Gagarin a făcut primii pași ai omenirii către cosmos. Apoi, în SUA, astronomul Frank Drake lansa faimoasa ecuație ce îi poartă numele.

Despre ce este vorba? Ei bine, pentru cei care nu au auzit încă de celebra Ecuație Drake, trebuie spus că ea a încercat să estimeze numărul civilizațiilor inteligente care există în Calea Lactee și pe care noi le putem contacta prin metodele electromagnetice din prezent. Iată cum sună ecuația în cauză:

N = Ns x fp x ne x fl x fi x fc x L

Nu pare foarte simplu, așa că vom explica pe scurt ce înseamnă fiecare valoare a ecuației și care este raționamentul acesteia.

  • N = numărul de civilizații din galaxia noastră cu care comunicarea poate fi posibilă.

și

  • Ns = rata medie pe an de apariție a stelelor în galaxia noastră. Estimare: între 10 și 1.
  • fp = numărul stelelor care au sisteme asemănătoare sistemului solar. Estimare: între 1 (fiecare stea are sistem planetar) și 0,1 (o stea din zece are planete)
  • ne = numărul mediu de planete care pot sprijini apariția și existența vieții. Estimare: între 5 și 1.
  • f = numărul planetelor care îndeplinesc condițiile de apariție a vieții și pe care apare efectiv viața la un moment dat. Estimare: 1, cercetătorii au considerat că viața apare întotdeauna pe o planetă care întrunește condițiile de apariție a vieții.
  • fi = numărul planetelor pe care a apărut viața și care a evoluat la inteligență.
  • fc = probabilitatea ca formele de viață inteligente să aibă capacitatea și dorința de comunicare cu alte civilizații. Estimare: între 0,2 (luând ca etalon civilizația noastră se consideră că ea s-a născut din 5 civilizații antice: egipteană, greacă, romană, hindusă și sumeriană) și 0,1 (a fost nevoie de zece civilizații antice pentru apariția celei actuale: egipteană, greacă, romană, hindusă, sumeriană, maiașă, incașă, olmecă, chineză și hitită)
  • L = timpul în care o civilizație atinge stadiul tehnologic avansat necesar comunicării cu alte civilizații stelare. Estimare: între 109 ani (durata medie de viață a unei stele cu sistem planetar) și 102 ani (un secol, durata maximă a unei civilizații tehnologice care se autodistruge).

Analizând cu atenție factorii ecuației Drake, este limpede că niciunul nu poate fi determinat cu exactitate de știința modernă. Mai mult chiar, pe măsură ce avansăm de la stânga la dreapta ecuației, estimarea valorii fiecărui factor devine tot mai controversată, astfel încât elementele de pe urmă sunt mai degrabă speculative, iar valorile pe care o persoană li le-ar atribui ar putea spune mai multe despre convingerile acelei persoane decât despre faptele științifice.

Restul citeste pe stiintasitehnica.ro

Comentarii