Este de râs sau de plâns? Misterul clădirii BCU începe să se destrame

marți, 05 mai 2015, 01:51
2 MIN
 Este de râs sau de plâns? Misterul clădirii BCU începe să se destrame

Biblioteca nu are titlu de proprietate pe clădirea de la Fundaţie, dintr-o eroare birocratică, susţine actualul ei şef n din acest motiv, instituţia nu putea accesa fonduri europene

Apar noi informaţii cu privire la statutul clădirii de la Fundaţie a Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu“ din Iaşi. Neavând titlu de proprietate pe clădirea respectivă, biblioteca nu poate aplica pentru niciun proiect de finanţare europeană.

Dacă Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice susţinuse, ca răspuns la o interpelare a unui politician ieşean, că mingea e în terenul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“, care ar fi avut anumite drepturi asupra clădirii, noul director al bibliotecii, conf.dr. Bogdan-Petru Maleon (foto), a precizat că problema ar fi una birocratică. „Clădirea aparţine Bibliotecii Centrale Universitare «Mihai Eminescu», întrucât Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iaşi a renunţat deja la orice pretenţie asupra acesteia. Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a primit toate documentele solicitate“, a precizat directorul.

Cu privire la titlul de proprietate asupra clădirii, profesorul a menţionat că s-a comis o eroare în redactarea hotărârii guvernamentale. „Hotărârea privind trecerea imobilului în patrimoniul instituţiei menţionează o adresă greşită. Acest fapt împiedică întocmirea documentaţiei cadastrale, astfel încât pentru a depăşi blocajul trebuie să acţionăm în vederea corectării deciziei guvernamentale“, a declarat conf.dr. Bogdan-Petru Maleon.

Acesta a precizat că în perioada următoare biblioteca trebuie să facă o serie de paşi în vederea accesării unor fonduri europene pentru continuarea procesului de modernizare şi de informatizare a instituţiei. „Un alt domeniu prioritar de interes îl reprezintă digitalizarea publicaţiilor, mai ales a celor rare sau care prezintă riscul unei degradări rapide. Tot în acest registru, menţionez necesitatea de a asigura abonaţilor accesul la cât mai multe baze de date internaţionale, având în vedere exigenţa racordării cercetării româneşti la marile trenduri internaţionale“, a adăugat directorul, precizând că ar fi nevoie de fonduri europene şi pentru dotarea sălilor de lectură, extinderea spaţiilor de depozitare sau renovarea diferitelor structuri ale BCU.

 

Comentarii