EVALUAREA NAŢIONALĂ 2014: VEZI subiectele la Limba Română. Vedetele sesiunii: poezia şi articolul de ziar

luni, 23 iunie 2014, 09:44
5 MIN
 EVALUAREA NAŢIONALĂ 2014: VEZI subiectele la Limba Română. Vedetele sesiunii: poezia şi articolul de ziar

UPDATE: În judeţul Iaşi există peste 8.500 de locuri în cele 305 clase a celor 63 de licee şi şcoli profesionale.

„Au fost subiecte de dificultate medie, un copil care a învăţat sistematic a putut să le rezolve, au fost accesibile şi cred că copiii le-au rezolvat. Probleme a pus ultimul subiect, cel prin care se cerea o naraţiune cu o întâmplare neobişnuită în cadrul şcolii, în care au cunoscut un scriitor contemporan. Nu toţi copiii de la ţară au întâlnit un scriitor la ei în şcoală, a fost un subiect puţin mai dicicil, cred că cerinţa trebuia să se refere la o întâmplare neobişnuită din viaţa lui de elev. Copiii din mediul urban cu siguranţă au avut ce scrie, însă cei de la ţară probabil nu au ştiut cum să abordeze subiectul”, a declarat Mariana Purţuc, profesor de Limba română la Liceul Pedagogic.

––-

10.44: Elevii de clasa a VIII-a au primit la prima probă scrisă, cea de la disciplina Limba şi literatura românăo poezie de Ion Minulescu şi comentarea unui articol de ziar:

SUBIECTUL 1 Poezia „Rânduri pentru Anul Nou“, de Ion Minulescu

SUBIECTUL 2 Comentarea unui articol de ziar – „Empatia, o abilitate dobândită prin lectură“, de Corina Zorzor, material jurnalistic publicat în ziarul „Adevărul“.

–––

9.09: Evaluarea Naţională din acest an începe luni şi se încheie miercuri, 166.617 absolvenţi de clasa a VIII-a fiind aşteptaţi la cele trei probe scrise (Limba română, Limba maternă şi Matematică) ale examenului, al cărui rezultat va avea o pondere de 75% în media de intrare la liceu.

Luni, va avea loc prima probă scrisă, la disciplina Limba şi literatura română, din cadrul Evaluării Naţionale. Marţi, elevii aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă vor susţine proba scrisă la Limba şi literatura maternă, iar miercuri va avea loc ultimul test din cadrul Evaluării Naţionale, proba scrisă la Matematică, a anunţat Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN).

Afişarea rezultatelor se va face pe data de 27 iunie, până la ora 16:00, după care vor putea fi depuse contestaţiile (până la ora 20.00).

Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 1 iulie.

Conform datelor centralizate de Ministerul Educaţiei Naţionale, sunt aşteptaţi să se prezinte la probele din cadrul Evaluării Naţionale 166.617 absolvenţi. În iunie 2013, au participat la Evaluarea Naţională 162.331 absolvenţi.

Elevii nu pot intra în sălile de examen cu telefoane mobile, cu cărţi, caiete şi alte materiale care ar putea ridica suspiciunea de fraudă.

Candidaţii pot solicita comisiei de organizare a Evaluării Naţionale să-şi vadă lucrările numai după afişarea rezultatelor finale, după contestaţii. "Vizualizarea lucrării nu poate conduce la reevaluarea sau modificarea notelor acordate candidatului respectiv", potrivit metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului.

Aproape 5.400 de poliţişti vor acţiona suplimentar, faţă de dispozitivul curent angrenat pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice, pe timpul examenului de Evaluare Naţională 2014, a anunţat Poliţia Română.

Anul trecut, 75,91 la sută dintre elevi au obţinut peste 5 la Evaluarea Naţională, cu aproape 10 la sută mai mulţi decât în 2012, potrivit datelor finale, înainte de rezolvarea contestaţiilor, centralizate de Ministerul Educaţiei. Ponderea candidaţilor cu medii peste 5 la Evaluarea Naţională a scăzut cu 0,2 puncte, la 75,89 la sută, după soluţionarea contestaţiilor.

Începând din acest an, în calcularea mediei de admitere în liceu, media de la Evaluarea Naţională reprezintă 75 la sută, faţă de 50 la sută în anii trecuţi, scăzând astfel la 25 la sută ponderea notelor din ciclul gimnazial.

Repartizarea computerizată în licee va avea loc în trei etape. În prima etapă de admitere se pot înscrie candidaţii din seria curentă, precum şi cei din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului şcolar 2014-2015.

Din 4 până în 8 iulie vor fi completate opţiunile în fişele de înscriere de către absolvenţii clasei a VIII-a şi de către părinţii acestora, asistaţi de diriginţi, şi vor fi verificate fişele editate de calculator, pentru corectarea eventualelor greşeli.

După ce baza de date va fi verificată de Comisia Naţională de Admitere, în 15 iulie va avea loc repartizarea computerizată a absolvenţilor înscrişi în prima etapă. Listele cu candidaţii vor fi afişate în 16 iulie la şcolile în care elevii au învăţat şi la liceele la care au fost repartizaţi, iar până în 25 iulie pot fi depuse dosarele de înscriere.

A doua etapă de admitere va avea loc în perioada 16 -31 iulie. În perioada 16-21 iulie vor fi completate fişele de opţiuni de către candidaţii care nu au participat la prima repartizare şi de către cei care au rămas nerepartizaţi. Repartizarea computerizată a candidaţilor din etapa a doua de admitere va avea loc în 24 iulie, în aceeaşi zi urmând să fie afişate listele la şcoli şi licee. Candidaţii repartizaţi vor putea depune dosarele de înscriere la licee în perioada 24-25 iulie.

În 25 iulie, liceele vor transmite situaţia locurilor rămase libere în urma înscrierii candidaţilor admişi în cele două etape, iar în perioada 28-31 iulie vor fi rezolvate, de către comisia judeţeană de admitere, situaţiile speciale, respectiv cele privind candidaţii care nu şi-au depus dosarele de înscriere în termen şi cei care nu au participat la primele două etape.

În etapa a treia de admitere în licee, repartizarea computerizată va avea loc în 4-5 septembrie, pentru elevii care nu au participat la nicio repartizare, care nu au fost repartizaţi în etapele anterioare, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care şi-au încheiat situaţia şcolară mai târziu. (Mediafax)

 

Comentarii