S-a găsit o soluţie pentru muzeul renovat, dar gol, al Primăriei

Exponate de la Muzeul de Istorie Naturală vor ajunge la Muzeul Municipal

sâmbătă, 14 mai 2016, 11:40
2 MIN
 Exponate de la Muzeul de Istorie Naturală vor ajunge la Muzeul Municipal

Muzeul de Istorie Naturală din Iaşi, închis din 2013, despre a cărui situaţie dificilă „Ziarul de Iaşi“ a scris în mai multe rânduri, şi-a găsit o casă provizorie pentru multe dintre exponate, până când se vor găsi soluţii de finanţare pentru reabilitarea clădirii. O parte din valoroasa colecţie a muzeului va fi valorificată prin expunerea, temporar, la Muzeul Municipal. 

Într-un protocol încheiat cu Primăria Municipiului Iaşi, s-a decis ca UAIC să îşi asume administrarea imobilului, iar ca Primăria să facă demersurile pentru accesarea fondurilor necesare şi demararea lucrărilor de reabilitare, colecţia fiind transferată pe perioada renovării. Reprezentanţii UAIC precizează faptul că muzeul este găzduit într-un imobil a cărui proprietate a fost în litigiu între anii 2008-2014, dar care nu a avut un statut juridic clar încă din anul 1840, când a fost cumpărată cu 3.000 de galbeni de la stat.

„Conform Hotărârii din 5 decembrie 2014 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, clădirea este proprietatea Primăriei Municipiului Iaşi, iar drept de administraţie au Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iaşi (pe cea mai mare suprafaţă a clădirii) şi Societatea de Medici şi Naturalişti Iaşi (pe patru camere, aflate la parterul clădirii)“, au precizat reprezentanţii UAIC.

Într-o conferinţă de presă organizată vineri, rectorul UAIC, prof.dr. Tudorel Toader, a precizat că, în acest fel, exponatele muzeului vor fi şi conservate corespunzător în spaţiile special amenajate din muzeul municipal. Reprezentanţii universităţii spun că, din cauza faptului că a existat un litigiu în perioada 2007-2014 cu privire la proprietatea clădirii, motiv pentru care nu s-au putut executa lucrări de întreţinere şi reabilitate, s-a ajuns la situaţia în care nu s-a mai putut garanta siguranţa vizitatorilor, iar muzeul a fost obligat să îşi închidă porţile. Ulterior, în ciuda faptului că a fost inclus de UAIC pe lista de investiţii, Ministerul Educaţiei nu a oferit banii necesari demarării lucrărilor. 

Comentarii