Fetele visează şi de Bobotează

vineri, 08 ianuarie 2016, 23:59
4 MIN
 Fetele visează şi de Bobotează

* Acum, când citiţi textul ăsta, prin ţară încă mai plutesc aburii ultimelor sărbători, la care au fost cinstiţi purtătorii prenumelor de Ioan şi Bobotează. Nu-i glumă, ştim şi noi câţiva cetăţeni Bobi (sau Bobby), iar ziua de Bobotează ni se pare perfectă pentru a le deveni onomastică. Dar a trecut deja Boboteaza, a trecut şi preotul pe la case, iar la televizor cu siguranţă s-au difuzat deja, ca în fiecare an, imagini de la bătaia pe agheazmă între cei care stăteau la coadă cu peturi şi bidoane. Ceea ce nu se prea arată la jurnalele de ştiri este faţa nevăzută a Bobotezei – pesemne din pricina agenţiilor matrimoniale, care au interes să nu se promoveze datini care le-ar putea dăuna pe partea economică…

* Mai exact, de Bobotează, fetele de măritat (normal, cele care vor să se mărite) trebuie să fure de la preot o crenguţă de busuioc şi să o ascundă sub pernă, apoi să facă o turtă sărată, să o consume fără apă (doar cu un strop de agheazmă) şi să plece la culcare, ca să-şi viseze ursitul. Pentru a fi sigure că se mărită în chiar acest an cu respectivul ursit, trebuie şi să alunece pe gheaţă, tot de Bobotează. Despre cele care s-au petrecut acum două zile, miercuri, însă nu ni s-au arătat la televizor, în cele ce urmează:

* Mai multe fete de măritat din cartierul Cocalari au furat de la preot fire de busuioc, dar preotul a închis ochii, cunoscând datina şi gândindu-se că, la cât de balcâze, şleampete şi puturoase sunt ele, alte şanse de măritiş şi de a-i scăpa pe părinţi de nişte guri în plus la masă n-au. Ieri, taica părintele a fost surprins să afle că respectivele furaseră busuioc nu pentru a respecta datina, ci pentru a găti un sos de paste, cu ulei de măsline, roşii şi usturoi. Ursiţii fetelor, invitaţi la paste, au rămas încântaţi şi le-au cerut de neveste. Alţi preoţi, în schimb, văzând că fetele din parohie le fură busuiocul, n-au închis ochii, ci au chemat poliţia; pe numele fetelor de măritat s-au întocmit dosare pentru furt de busuioc din avutul privat.

* Câteva sute de fete au făcut turte atât de sărate, încât n-au reuşit să-şi stingă setea cu agheazmă; în loc să adoarmă şi să-şi viseze ursitul, s-au trezit din sfert în sfert de oră şi s-au tot dus până la cămară sau frigider; până dimineaţa, tinerele care făcuseră turte se făcuseră şi turtă. Alte fete care au consumat turte sărate au acuzat retenţie de lichide şi probleme cu tensiunea, iar câteva s-au balonat, trezindu-i pe ceilalţi din somn. Nici cele care au izbutit să adoarmă n-au făcut mare brânză, fiindcă n-au visat nimic ori au visat prostii, gen procurori DNA care bat la uşă mascaţi în Moş Crăciun sau pe Ponta şi Şova bulgărindu-se cu bulgări de pământ.

* Cam toate fetele de măritat şi-au dorit să cadă pe gheaţă alaltăieri, de Bobotează, ca să fie sigure că se mărită măcar în 2016; din nefericire, nu a nins, nu a fost zăpadă, iar gheaţa de pe patinoarele artificiale nu se pune la datină, aşadar tinerele chiar au intrat în panică, la gândul că vor rămâne fete bătrâne. Din fericire, câţiva mici întreprinzători au amenajat pe trotuare, în zone mai dosnice, nişte gheţuşuri cu gheaţă din congelator, şi au perceput taxă de alunecat de 50 de lei (30 de lei pentru studente şi fete bătrâne pensionare). Din nefericire, după Bobotează, gheţuşurile nesemnalizate au rămas aşa, abandonate, aşadar pe ele au căzut, ulterior, şi trecători care nu voiau să se mărite, mai ales nişte bătrânei care ieşeau, niţel ciupiţi, de la un bufet de cartier.

* Tot de Bobotează, prin părţile Bucovinei, fetele care vor să se mărite îşi pun sub pernă şase boabe de grâu care au stat pe pragul casei, când a intrat popa cu agheazma. Din câte am auzit, se pare că foarte multe tinere au respectat tradiţia, alaltăieri, şi au pus pe prag boabe de grâu cât mai mari şi mai frumoase; nişte preoţi veniţi cu agheazma, care n-au văzut boabele şi au călcat pe ele, au alunecat ca pe nişte bile, vărsând găletuşa în capul dascălului. 183 de fete nu se vor mărita nici în 2016, fiindcă la boabele lor de grâu au venit şoareci şi şobolani înfometaţi…

Comentarii