De Business

Punem punctul pe știi

Firmele din zona de Nord Est sunt mai hotărâte să efectueze concedieri

miercuri, 14 decembrie 2016, 02:50
3 MIN
 Firmele din zona de Nord Est sunt mai hotărâte să efectueze concedieri

La nivel naţional, 13% dintre angajatori preconizează că vor efectua reduceri de personal, în timp ce în Moldova 18% vor să facă concedieri în prima parte a anului viitor.

Angajatorii din regiunea de Nord-Est sunt mai decişi decât patronii din celelalte zone ale ţării atunci când vine vorba de reducerea numărului de salariaţi din subordine de anul viitor. Ponderea angajatorilor care intenţionează reduceri ale numărului de angajaţi este printre cele mai ridicate din ţară, 18%, faţă de media naţională de 13%, potrivit studiului ManpowerGroup privind perspectivele angajării de forţă de muncă în trimestrul I din 2017. 

Angajatorii din zona de Nord-Est anticipează creşteri respectabile ale numărului total de angajaţi, raportând o previziune netă de angajare de plus 11%. Perspectivele de angajare din trimestrul I din 2017 sunt cu 6 puncte procentuale mai puternice în comparaţie cu trimestrul precedent şi se consolidează cu 9 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016”, spune Corina-Bianca Gonteanu, director strategic de marketing pentru Europa în cadrul Manpower Group. La nivel naţional, în trimestrul I din 2017 se prognozează cea mai puternică piaţă a forţei de muncă din ultimii opt ani, potrivit angajatorilor români, care raportează o previziune netă de angajare de plus15% pentru perioada ianuarie-martie 2017. Aproximativ 19% dintre cei 625 de angajatori din România intervievaţi prevăd creşteri ale numărului total de angajaţi, 13% prevăd reduceri, iar 66% nu anticipează nicio schimbare.

„Perspectivele de angajare pentru primul trimestru din 2017 sunt cele mai puternice din istoria studiului în România, ceea ce înseamnă mai multe oportunităţi pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă, dar indică, deopotrivă, o intensificare a competiţiei pentru angajaţi, pe o piaţă care este deja una dintre cele mai afectate de deficitul de talente. Este posibil sa vedem o multiplicare a iniţiativelor de formare a competenţelor personalului existent şi o mobilitate internă sporită a potenţialilor angajaţi, pe măsură ce angajatorii încearcă să găsească un echilibru între planurile lor ambiţioase privind forţa de muncă şi disponibilitatea scăzută a acesteia”, a explicat Gonteanu. Potrivit studiului, cea mai optimiste previziuni de angajare provin de la angajatorii din sectorul industriei prelucrătoare. Pe de altă parte, intenţiile de angajare în sectorul industrie extractivă au slăbit considerabil, se specifică în comunicat, atât comparativ cu anul anterior, cât şi comparativ cu cel de-al patrulea trimestru din 2016, angajatorii raportând un declin de 10, respectiv 7 puncte procentuale.

Oportunităţile de angajare vor fi însă favorabile în celelalte sectoare, îndeosebi în sectorul comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, unde angajatorii raportează o previziune netă de angajare de plus 26%, cea mai puternică prognoză din al treilea trimestru al anului 2008 până în prezent, au constatat oficialii Manpower Group. „Cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă se pot aştepta la un climat favorabil angajărilor în şapte din cele opt regiuni ale ţării, în special în regiunea de Vest”, a precizat Gonteanu.  

 

 

Comentarii