Fostă contabilă de la Operă, emoţii înainte de o posibilă condamnare

sâmbătă, 08 aprilie 2017, 01:50
2 MIN
 Fostă contabilă de la Operă, emoţii înainte de o posibilă condamnare

Magistraţii Curţii de Apel Iaşi au finalizat procesul în care o fostă contabilă de la Opera Naţională Română Iaşi este acuzată de abuz în serviciu şi conflict de interese. Aurica Moraru a fost condamnată, în primă instanţă, la un an şi două luni de închisoare cu suspendare. 

Ea va afla sentinţa definitivă pe 20 aprilie, dată la care Curtea de Apel Iaşi a rămas în pronunţare.  Potrivit rechizitoriului, Aurica Moraru a fost angajată la opera ieşeană, începând cu 10 iunie 2002, ca economist. Ulterior, a devenit contabil-şef, căpătând astfel atribuţii de control financiar preventiv, respectiv verificarea operaţiunilor operei din punctul de vedere al legalităţii. Ulterior, Moraru a devenit administrator al SC Alienor Luteria Iaşi, fiind mandată de reprezentantul acestei firme, Lagarde Jean Damien Pascal, printr-o procură.

Faptele ilicite ale Auricăi Moraru s-ar fi produs în perioada 2006-2011, atunci când instituţia ieşeană a achiziţionat de la societatea administrată de contabila-şefă a ONRI diferite instrumente muzicale, mare pare din acestea la preţuri mai mari decât cele de catalog. Procurorii au mai notat că Moraru semna atât în calitate de reprezentant al firmei vânzătoare, cât şi al operei, folosind însă specimene diferite. Pentru a demonstra acest lucru, anchetatorii au efectuat o expertiză de specialitate. În total, între firma franţuzească şi operă au fost încheiate 61 de facturi. Prejudiciu total a fost calculat la 93.957 de lei, bani ce reprezintă diferenţa dintre preţurile achitate către Alien Luteria şi cele ale pieţei. În 2010, de pildă, Opera a cumpărat un contrabas cu suma de 38.055 de lei, deşi preţul pieţei era de 20.107 lei. Un alt exemplu oferit de procurori este achiziţia a 5 baghete de timpan, pentru care instituţia a plătit 2.085 de lei, deşi puteau fi cumpărate cu 767 de lei.

 

 

Comentarii