FOTO: Acceptarea se învaţă de mic. Campanie la grădiniţă pentru integrarea copiilor cu dizabilităţi

vineri, 02 decembrie 2016, 02:50
2 MIN

Dincolo de ajutorul financiar sau ajutorul specializat din partea fizioterapeuţilor sau terapeuţilor, copiii cu deficienţe au nevoie, poate în primul rând, de acceptarea celor din jur şi, înainte de toate, a celor de o vârstă cu ei. De aceea, campaniile de acceptare trebuie să pornească tocmai din rândul celor mici. Aşa se întâmplă şi la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 16 din Alexandru, unul dintre partenerii Fundaţiei „Star of Hope“ România. 

Copiii de la Grădiniţa nr.16 din Alexandru au învăţat că cei cu di­zabilităţi sunt la fel ca şi ei, se pot juca, învăţa şi desena la fel de frumos şi au doar nevoie de puţin mai multă atenţie sau sunt „bolnăviori“ cum le explică, mai pe înţelesul lor, doamnele educatoare. „Colaborăm cu cei de la Star of Hope de câţiva ani şi încercăm să ne pliem cât mai bine pe campaniile organizate de acestă fundaţie. Încercăm să plantăm de la o vârstă fragedă această sămânţă a em­patiei, de a accepta pe cel de ală­turi chiar dacă este diferit, dar are aceleaşi drepturi, că este o persoană normală doar că are anumite nevoi speciale. Pe lângă ce facem noi, pe lângă programa şcolară, sunt importante şi aceste aspecte legate de interacţiunea socială“, povesteşte una dintre educatoarele grădiniţei, Ana Darie.

În cadrul campaniei „Împreună în lumea mea şi-a ta“ copiii de la Gră­diniţa nr. 16 au realizat decoraţiuni pentru „Bradului Speranţei şi a Recu­noştinţei“ din materiale reciclate, decoraţiuni care urmează să ajungă în bradul împodobit pe data de 5 decembrie din faţa Primăriei Iaşi, de Ziua Internaţională a persoanelor cu dizabilităţi.

Copiii au înţeles repede faptul că cei cu dizabilităţi sunt la fel ca şi ei, mai ales că unul dintre colegii lor, o fetiţă, este diagnosticată cu Sindro­mul Down. Aceştia au învăţat să se joace cu ea, să interacţioneze şi să o ajute, iar împreună cu cei mici şi părinţii au învăţat despre acceptarea celor cu dizabilităţi. „Unitatea noastră are o veche colaborare cu Fundaţia Star of Hope. Nu demult, în săptămâna legumelor şi fructelor, am distribuit către patru familii, prin fundaţie, colecta făcută de către copiii, părinţii şi cadrele didactice ale grădiniţei“, povesteşte directorul grădiniţei, prof. Liliana Violeta Valicu. În acea colectă s-au strâns 900 de kilograme de fructe şi le­gume, care au ajuns la familiile cu o situaţie financiară precară, care au şi unul sau mai mulţi copii cu di­zabilităţi. 

Comentarii