Primele ajutoare în campania de Crăciun „Căciulă, fular şi mănuşi“ pentru 130 de copii sărmani

FOTO: Visele premianţilor din Hărpăşeşti care merg cu căruţa la şcoală. Primele ajutoare

miercuri, 09 decembrie 2015, 03:00
7 MIN
 FOTO: Visele premianţilor din Hărpăşeşti care merg cu căruţa la şcoală. Primele ajutoare
Campania de Crăciun a „Ziarului de Iaşi“ continuă cu poveştile copiilor din Hărpăşeşti, un sat din comuna Popeşti în care învaţă foarte mulţi elevi proveniţi din familii sărace şi numeroase. Astăzi vă vom povesti despre elevii de nota zece de aici, dar cu o situaţie materială foarte precară. Totodată, ieri, în prima zi a campaniei, primele donaţii pentru copii au ajuns la sediul nostru. Deputatul independent Viorel Blăjuţ, de exemplu, a donat 3.000 de lei. Impresionant este şi gestul unui vârstnic ieşean, care a donat 10 lei din pensia sa mică. Campania continuă!

Campania de Crăciun a „Ziarului de Iaşi“ continuă cu poveştile copiilor din Hărpăşeşti, un sat din comuna Popeşti în care învaţă foarte mulţi elevi proveniţi din familii sărace şi numeroase. Cei 130 de micuţi de grădiniţă şi de clase primare îl aşteptă pe Moş Crăciun fără prea multe pretenţii. Aceştia cer câteva dulciuri şi, poate, o jucărie.

În urma articolului publicat ieri, în prima zi a campaniei, la redacţie au venit şi primii ieşeni care au dorit să-i ajute pe copii. Este vorba de Cristi Ne­delcu, care a adus gecuţe groase de iarnă şi o pungă de şosete. Ieşeanul a rămas impresionat de povestea copilaşilor de clasa a II-a care vin la şcoală pe timp de ploaie în cizme de cauciuc, fără şosete.

Cel de-al doilea ieşean este Octavian Pilă, care a adus 10 pachete cu haine pentru copii cu vârsta până în 7 ani. „Ma­joritatea hainelor sunt noi, deoa­rece soţia mea se ocupă de con­fecţii. O parte sunt şi de la fetiţa mea, care acum are nouă ani. Am aflat de această campanie şi am dorit să-i ajutăm pe aceşti copii“, spune ieşeanul.

O altă donaţie, de astă-dată în bani, vine din partea deputatului Viorel Blăjuţ. Acesta donează 3.000 de lei pentru copiii din Hărpăşeşti. „Campania voastră a devenit deja o tradiţie, şi m-a cutremurat situaţia copiilor de acolo. După ce am văzut articolul, am sunat şi am vrut să văd ce pot face pentru ei, cum pot să-i ajut şi să le aduc un zâmbet pe buze acum de Crăciun. Felicit „Ziarul de Iaşi“ pentru că aduce în atenţia opiniei publice astfel de cazuri, şi aştept şi alte proiecte la care să fiu partener“, a declarat Viorel Blăjuţ.

Premiantele din căruţă

Chiar dacă aceşti copii învaţă într-un sat fără utilităţi, fără asfalt, într-o zonă defavorizată, cu familii numeroase şi mulţi părinţi fără un venit sigur în casă, printre elevii de clase primare sunt, la fel ca la orice şcoală, şi elevi care se remarcă la învăţătură. În clasa a IV-a, domnul Petru are câţiva copii care anul trecut au terminat cu FB pe linie anul şcolar.

Georgiana Matostat şi sora sa geamănă, Teodora, sunt primele din clasă. Acasă sunt şapte fraţi. Amândouă au FB pe linie la şcoală şi au vise mari. Georgiana vrea să se facă medic oftalmolog, iar Teo, medic stomatolog. „La şcoală îmi place româna, muzica, istoria… Dintre cărţile pe care le-am citit eu, cel mai mult mi-a plăcut „Fram, ursul polar“, spune emoţionată Georgiana. Ea şi sora ei fac naveta din satul Pădureni, aflat la 5 kilometri de Hărpăşeşti, şi vin în fiecare zi cu autobuzul şcolar. Doar când acesta se defectează ori când nu poate intra în sat din cauza ploii ori zăpezii, vin cu căruţa, împreună cu alţii copii. Tatăl este singurul din familie care lucrează. 

Tiberiu vrea să devină mecanic auto

Tot cu FB a terminat anul trecut şi va termina şi primul semestru de anul acesta Sergiu Zavincu, un băieţel care mai are acasă două surori. La categoria „Ce vrei să te face când vei fi mare“, Sergiu stă în dubii. Învăţătorul îl priveşte nedu­merit. „Ce spuneaţi toţi la începu­tul clasei I? Toţi îmi spuneaţi că vreţi să vă faceţi poliţişti!“. Întreaga clasă începe să râdă zgomotos. De atunci, mulţi s-au mai răzgândit.

 

 

 

Denis Boboc are şi el încă doi fraţi, şi e vecin cu şcoala. Aude clopoţelul cum sună de acasă. El este mai norocos, familia lui se descurcă mai bine cu banii şi există toate şansele ca el să ajungă la un liceu bun, dacă va continua să obţină note mari la şcoală. „Eu vreau să mă fac când voi fi mare şofer pe maşini mari!“, spune mândru acesta, din prima bancă.

 

 

 

În ultima bancă, Tiberiu nu are stare. Aflu că se numără printre cei mai buni din clasă, dar şi printre cei mai neastâmpăraţi. „Sunt trei fraţi acasă, şi el e tot dintr-o familie modestă. Îi place joaca foarte mult, însă, dacă ar fi mai atent şi mai serios la carte, ar da rezultate şi mai bune“, spune domnul Petru. Tiberiu Sturzu nu vrea să se facă alt­ceva decât mecanic auto.

 

 

 

Învăţă­to­rul îmi face cunoştinţă şi cu Du­mitriana, o fetiţă ce provine dintr-o familie cu cinci fraţi. „O familie fără posibilităţi. Familie Gabrielei este şi mai săracă, sunt şapte acasă“, spune dascălul, arătându-mi altă fetiţă. Dumitriana şi Gabriela sunt fetiţele care au cel mai mult nevoie de ajutor.

 

 

 

La clasa a III-a îl întâlnim pe Darius Filipachi, un băiat care e „as“ la matematică. Se numără printre cei mai buni elevi din clasă, alături de Gabriel Zelincă, care se vede, când va fi mare, poliţist.

 

 

 

 

Beatrice Tincu este o altă fetiţă care are doar FB în carneţel. Acasă mai are cinci fraţi.

 

 

 

 

 

„Am un caz mai deosebit, familia lui An­drei, chiar dacă sunt doar doi fraţi acasă. Sunt cei mai necăjiţi, sunt la limită. Şi am mulţi copii care au fa­milii numeroase, Andreea are şase fraţi, Petronela şapte, la Ionuţ sunt patru fraţi… La el este o situaţie mai delicată, are deficienţe de vorbire, la el e ceva ereditar“, ne ex­plică Iuliana Scripcaru, învăţătoa­rea de la clasa a III-a

Cum puteţi să ajutaţi

În clasa de alături, Maria vrea de la Moş Crăciun doar o păpuşă. „De ziua mea a spus că îmi va aduce o păpuşă şi mie, cadou“, spune învăţătoarea Parascheva, zâmbind cu toată faţa.

Îmi arată apoi pe cei mai buni din clasă, pe Marina, Alexandra, Marilena, Lorena, Ali­cia, toate fete cu nume parcă de personaje de poveste. Cuminte în banca ei stă Corina, o fetiţă care doreşte să se facă învăţătoare când va creşte, „exact ca doamna“. Sunt 10 acasă.

În ultima clasă vizitată l-am întâlnit şi pe Gabriel, care vine dintr-o fa­milie cu nouă copii, pe Maria care mai are cinci fraţi, pe Robert care are tot cinci fraţi, pe Petrică cu şase fraţi, pe Mihaela cu cinci fraţi etc. În această clasă, nu există niciun copil singur la părinţi.

Ieşenii care doresc să le ofere o haină de iarnă, un cadou dulce ori bani pentru căciuli grose, fulare, mănuşi o pot face prin intermediul nostru. Scopul campaniei este să cum­părăm pentru ei, la final, toate că­ciulile, mănuşile şi fularele din acelaşi loc, la fel pentru toţi. Cei ca­re doresc să dea o mână de ajutor o pot face la sediul redacţiei de pe bd. Nicolae Iorga nr. 35, parter, ori pot intra în contact pentru alte detalii la numărul de telefon 0232.271.271.

VEDEŢI ŞI:

CAMPANIE ZDI (IMAGINI): 130 de copii nu au nici şosete în picioare. Să îi ajutăm!

Pornind de la povestea preşcolarilor şi şcolarilor din clasele primare din satul Hărpăşeşti, comuna Popeşti, „Ziarul de Iaşi“ lansează Campania de Crăciun, cu care v-aţi obişnuit an de an. În această campanie, ne dorim să le oferim celor peste 100 de copii din acest sat bucuria unui Moş Crăciun care să le aducă hăinuţe mai călduroase, alături de un pachet cu dulciuri. Sloganul campaniei: Căciulă, fular şi mănuşi pentru micuţii din Hărpăşeşti!

Comentarii