Graţierea ucigaşilor de pe şosele. Avocatul beat care dormea la volan poate scăpa ieftin

vineri, 20 ianuarie 2017, 02:59
4 MIN
 Graţierea ucigaşilor de pe şosele. Avocatul beat care dormea la volan poate scăpa ieftin

Proiectul privind graţierea colectivă poate pune sare pe rănile nevindecate ale unor ieşeni ce au pierdut pe cineva drag într-un accident rutier. Proiectul scos în dezbatere de Ministerul Justiţiei cuprinde şi uciderea din culpă ca infracţiune pentru care pedepsele se pot şterge cu buretele, existând posibilitatea şi ca inconştienţi care s-au urcat beţi la volan şi au curmat vieţi să scape de pedepse. „Ziarul de Iaşi“ a discutat cu doi ieşeni care şi-au pierdut fiii într-un accident rutier, ambii arătându-se indignaţi de iniţiativa graţierii.

Posibila graţierea colectivă ascunde dra­me pe care, în vâltoarea evenimentelor din ultimele zile, nimeni nu pare a le băga în seamă. Sute, poate mii de şoferi din ţara noastră ce au pe conştiinţă cel puţin o viaţă ar putea fi eliberaţi sau scapa de o eventuală condamnare în eventualitatea intrării în vigoare a proiectului privind graţierea, scos în dezbatere publică de Ministerul Justiţiei în urmă cu două zile. Infrac­ţiu­nea de ucidere din culpă nu este printre cele pentru care, conform proiectului, graţierea este exceptată. Astfel, persoanele care sunt cercetate, judecate sau care au fost condamnate pentru această infracţiune vor scăpa de repercusiunile penale fie, după caz, vor fi eliberate din puşcării. În cazul uciderii din culpă, majoritatea cazurilor e acoperită de accidentele rutiere mortale, practica judiciară, cel puţin de la Iaşi, arătând că cele mai multe pedepse sunt sub 5 ani – multe dintre ele cu suspendare. 

Drama unor familii 

Unul dintre şoferii criminali care ar putea fi pus în libertate de îndată în cazul adoptării proiectului privind graţierea este ieşeanul Dan Trufin. Un bărbat de 62 de ani care a curmat viaţa unui olimpic de 18 ani după ce a băut până aproape de pierderea cunoştinţei şi s-a urcat la volan. Trufin execută în prezent o pedeapsă de cinci ani de închisoare şi se află în penitenciar. Familia lui Cezar Boţolan, elevul ucis pe şosea de Trufin, este revoltată de iniţiativa demnitarilor de adoptare a proiectului privind graţierea. Marius Bo­ţolan, tatăl lui Cezar, s-a declarat indignat de această iniţiativă, pe care o consideră nepotrivită, cu atât mai mult cu cât, în opinia sa, pedepsele care se acordă în România pentru infracţiunile rutiere grave sunt şi aşa prea mici. „E foarte frustant, nu doar pentru mine, ci pentru orice cetăţean, să vadă cum alţii au comis infracţiuni şi nu le face nimeni nimic. La noi se găsesc tot felul de subterfugii pentru ca infractorii să nu plătească. În cazul uciderilor în culpă oricum se aplica de multe ori pedeapsa minimă“, ne-a spus Boţolan. Ieşeanul îşi pune speranţele în societatea ci­vilă şi crede că o eventuală mobilizare masivă, sub forma unor proteste împotriva iniţiatorilor proiectului, ar putea să ducă la oprirea aplicării acestuia.  

Un primar poate scăpa 

Evenimentul tragic în urma căruia copilul lui Marius Boţolan a murit a avut loc pe 2 noiembrie 2014, atunci când olimpicul ieşean mergea alături de un prieten pe marginea unei şosele din Iaşi. Amicul lui Cezar Boţolan a sărit din faţa maşinii conduse de Trufin, însă Cezar nu a mai avut nicio şansă, impactul violent provocându-i decesul. Trufin avea o alcoolemie de 1,78 la mie. Nu doar Dan Trufin ar putea scăpa de pedeapsă în cazul adoptării proiectului graţierii. Un alt caz este cel al primarului din Răchiteni, care în prezent este judecat pentru ucidere din culpă după ce a fost implicat într-un accident mortal în urma căruia un bărbat de 27 de ani şi-a pierdut viaţa. În cazul în care va fi găsit vinovat şi dacă pedeapsa va fi de maximum cinci ani, acesta va fi graţiat. „Eu mă consider o victima a acestui proiect deoarece şi eu, ca mulţi concetăţeni, am pierdut pe cineva drag într-un accident rutier. În 2013 am pierdut un fiu de 27 de ani şi de atunci am dus o luptă inegală cu un om politic pe numele căruia s-a întocmit un dosar penal de ucidere din culpă. După ce s-a încercat tergiversarea cercetărilor penale din partea omului politic şi după multe contestaţii depuse de mine în cei patru ani de la comiterea accidentului, la Poliţie, Parchet şi Judecătorie voi rămâne cu un gust amar deoarece toate încercările mele de a demonstra vinovăţia acestui om au fost în van“, ne-a spus Vasile Macovei, tatăl ieşeanului care a murit în accidentul rutier în care a fost implicat Petre Doboş. 

Un alt ieşean care ar putea scăpa de eventuale pedepse, însă doar în funcţie de modul în care justiţia îi va finaliza dosarul, este şi avocatul Iulian Gafon (foto). Acesta este acuzat pentru mai multe infracţiuni rutiere, toate „eligibile“ pentru graţiere, după ce s-a urcat băut la volan fără a avea permis de conducere valabil, şi a zdrobit un bărbat care aştepta să treacă strada. Gafon a recunoscut faptele şi poate beneficia de o reducere de pedeapsă în condiţiile în care cea mai grea infracţiune imputată, uciderea din culpă, are un cuantum maxim de pedeapsă, stabilit de Codul Penal, la şapte ani. 

Pe lângă criminalii şoselelor, mai pot fi puşi în libertate, în cazul adoptării proiectului privind graţierea, şi criminali, violatori, pe­dofili sau alţi infractori periculoşi. În cazul acestora, graţierea înseamnă reducerea cu jumătate a pedepsei, însă numai în condiţiile în care au peste 60 de ani sau au un copil de cinci ani în îngrijire. 

Comentarii