Greşeli de evitat pentru maşina de spălat vase

joi, 18 aprilie 2013, 01:49
3 MIN
 Greşeli de evitat pentru maşina de spălat vase

Pentru ca maşina de spălat vase să aibă o viaţă lungă în bucătărie, este obligatoriu să acorzi atenţie atât calităţii modelului cât şi întrebuinţării aparatului electrocasnic. Un astfel de accesoriu, chiar dacă este mai vechi, va performa mulţi ani la un nivel ridicat dacă ştii cum să-l utilizezi şi de ce să te fereşti.

 Iată cele mai întâlnite greşeli pe care ar fi bine să le eviţi pentru a oferi maşinii de spălat vase o viaţă lungă şi eficientă.
Prea mult detergent
În acest caz sunt importante selectarea celui mai bun detergent dar şi respectarea instrucţiunilor de utilizare a acestuia. Nu face greşeala să consideri că mai mult detergent înseamnă vase mai bine curăţate. În realitate, o cantitate exagerată de praf de curăţat va lăsa o urmă lipicioasă pe toate componentele din cuvă.
Prea multe vase
Este o idee bună să utilizezi la maximum spaţiul din maşină, însă supraaglomerarea nu este deloc indicată. Detergentul nu va curăţa eficient vasele care sunt prea apropiate. În plus, există riscul ca paharele sau piesele din sticlă să se distrugă, având în vedere că se vor lovi unele de altele în procesul de spălare. Soluţia pentru obţinerea unui ciclu de spălare cu randament crescut constă în poziţionarea corectă a veselei în maşină, conform compartimentelor existente.
Prea multă mâncare lăsată pe vase
Funcţiile moderne ale maşinilor automate au capacitatea de a elimina toate reziduurile alimentare de pe vase, fără necesitatea prespălării acestora. Totuşi, chiar şi cele mai avansate modele de maşini de spălat pot întâmpina dificultăţi, dacă o cantitate prea mare de murdărie este lăsată pe suprafaţa oalelor. Este indicată, aşadar, o simplă clătire a farfuriilor înainte de a le introduce în maşină.
Introducerea de materiale nerecomandate
Chiar dacă eşti tentat să umpli maşina cu tot felul de obiecte din bucătărie, există anumite piese sau materiale care nu au ce căuta într-un asemenea mediu. Evită să speli vesela din lemn (va crăpa), fontă, cupru sau sticlărie delicată (se va sparge rapid).
Aranjarea articolelor pe rafturile greşite
Rafturile de jos şi cele de sus sunt astfel construite cu un scop. Contează foarte mult unde aşezi vesela, deoarece unele obiecte sunt în siguranţă doar pe rafturile de sus, în vreme ce altele necesită curăţarea riguroasă specifică rafturilor de jos. Spre exemplu, aranjează în partea superioară paharele, cănile, bolurile, ustensilele de lucru. Iar la bază ordonează farfuriile, oalele, tigăile. Reţine că unele articole se pot deforma, rupe sau topi dacă sunt puse în locurile greşite.
Blocarea pulverizatorului
Pentru rezultate optime, pulverizatorul trebuie să aibă capacitatea de a ajunge în fiecare colţ al interiorului maşinii. De aceea blocarea lui este o greşeală care trebuie evitată. Verifică întotdeauna, înainte de începerea ciclului de spălare, dacă acest accesoriu este acoperit cu vase sau dacă raza de acţiune este liberă.
Încărcarea parţială
Dacă porneşti maşina de spălat vase parţial umplută, vei face risipă la apă şi la energie. Pe deasupra, acest tip de încărcare poate duce la lovirea veselei, crescând riscul de spargere. În situaţia în care nu ai atâtea vase murdare astfel încât să umpli o maşină, spală-le cu mâna.
Neglijarea verificării periodice
Este recomandat să asiguri întreţinerea maşinii, aşa cum procedezi cu restul electrocasnicelor din casă. Din când în când citeşte manualul de utilizare şi acordă aparatului lucrările de verificare şi de curăţare. Pentru igienizarea şi împrospătarea interiorului, ocazional porneşte un ciclu de spălat, fără vase, folosind doar o cană de bicarbonat de sodiu şi o cană jumătate de oţet.
 

Comentarii