IEŞENI! Luaţi cardul de sănătate când mergeţi la medic

vineri, 01 mai 2015, 17:11
2 MIN
 IEŞENI! Luaţi cardul de sănătate când mergeţi la medic

Atenţie, ieşeni! De astăzi, serviciile medicale se fac doar în baza cardului naţional de sănătate sau a adeverinţei de asigurat, valabilă timp de trei luni şi eliberată tot de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), cu excepţia urgenţelor.

Cardul naţional de sănătate a ajuns la 420.000 de ieşeni asiguraţi, din cei 460.000 declaraţi la nivelul judeţului. Diferenţa de documente încă se află la sediul CJAS şi poate fi eliberată în baza unei cereri depuse online sau la sediul instituţiei.

Reprezentanţii CJAS au anunţat că inclusiv azi, 1 mai, în intervalul 08.00 – 14.00, vor elibera carduri pentru asiguraţii interesaţi să intre în posesia documentului medical. Aceştia au precizat că în ultimele zile se eliberează în jur de 400 de carduri de sănătate, fiind depuse aproximativ 600 de cereri. Conform, CJAS există şi un număr de sub 100 de asiguraţi care au refuzat documentul medical motivând că datele personale le-ar fi în pericol odată cu utilizarea acestuia. Reprezentanţii CJAS au subliniat că nu se pune problema unei astfel de situaţii, dat fiind că pe card este menţionat doar numele şi prenumele asiguratului, respectiv numărul de identificare al cardului, nicidecum codul său numeric personal.

Preşedintele CJAS, ec. Robert Dâncă, a precizat că asiguraţii care vor împlini pe parcurs vârsta de 18 ani vor primi prin poştă cardul, iar dacă nu-l vor putea ridica, vor putea prelua documentul de la sediul CJAS. Mai mult, în cazul în care unui asigurat nu i-a fost imprimat cardul, el va beneficia în continuare de asistenţă medicală, aşa cum s-a întâmplat până în prezent.

„Noi, în sistem, vedem că persoanei respective nu i-a fost eliberat din cauza unei erori şi atunci ea beneficiază de asistenţă medicală fără nicio problemă“, a completat ec. Robert Dâncă. Potrivit Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în total au fost printate la Imprimeria Naţională 12 milioane de carduri.
 

Comentarii