Încă un an de teste gratuite Babeş-Papanicolau

luni, 22 decembrie 2014, 02:56
2 MIN
 Încă un an de teste gratuite Babeş-Papanicolau

În program se poate înscrie orice femeie cu vârsta între 25 şi 64 de ani.

Ministerul Sănătăţii va derula şi anul viitor Programul naţional gratuit de depistare activă precoce a cancerului de col uterin. Prin implementarea unui astfel de program, MS urmăreşte în primul rând depistarea bolii în stadii cât mai precoce, vindecabile, şi îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate.

„Ne propunem ca în cinci ani de program să testăm 65% din populaţia eligibilă şi, pentru asta, în 2015 am dublat fondurile alocate pentru realiza­rea testelor Babeş – Papanicolau. Dar obiectivul nostru depinde de cadrele me­dicale care derulează programul, şi din această cauză apelul meu se îndreaptă către medicii de familie pentru implica­rea mult mai activă. Până în prezent, doar 40% dintre medicii de familie sunt implicaţi în activitatea de mobilizare a femeilor pentru participarea la screening“, a declarat ministrul Sănătăţii, Nico­lae Bănicioiu.

Programul gratuit se adre­sează tuturor femeilor cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani, indiferent de statutul de asi­gurat al femeii, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin. Pentru efectuarea testului Babeş – Papa­nicolau, o femeie care este eligibilă trebuie să se prezinte la medicul de familie, unde cere eliberarea formularului pentru recoltare şi pentru a obţine date despre centrul de recoltare.

După recoltarea într-un centru speciali­zat, femeile primesc rezultatul după 30 de zile, la medicul de familie. Dacă acesta este pozitiv, vor fi îndrumate pentru investigaţii suplimentare. Dacă rezultatul este negativ, vor fi reprogramate la o nouă tes­tare peste cinci ani. În Iaşi, programul de testare gratuită este coordonat de Institutul Regional Oncologic Iaşi. Con­form statisticilor, în cei doi ani de la începerea programului au fost efectuate 468.000 de teste, dintre care 44.000 au ieşit pozitive. 

Comentarii