INCREDIBIL: Un primar cheltuieşte decontul profesorilor pe leafa rudei

vineri, 19 aprilie 2013, 01:50
4 MIN
 INCREDIBIL: Un primar cheltuieşte decontul profesorilor pe leafa rudei

Profesorii din comuna Probota spun că nu au mai primit bani de decont din 2009, în condiţiile în care primarul a angajat o rudă pe post de consilieră personală. Edilul nu neagă că ar fi apelat la serviciile tinerei, însă spune că are studii superioare şi îl ajută cu fondurile europene. Salariul ei net plus taxele la stat sunt aproape egale cu decontul pe care ar trebuie să îl primească profesorii pentru transport.

12 cadre didactice din cele 18 care fac naveta la Şcoala Probota i-au cerut ieri primarului să res­pecte legea în vigoare şi să le deconteze cheltuielile de transport. Întreve­derea a fost însă una tensionată şi fără niciun rezultat, primarul motivând în continuare că nu sunt bani. „Primarul ne-a spus că eventual la o rectificare ar putea aloca. Deci, nicio şansă. Ultima dată ne-a decontat în 2009. Cred că pentru 4 luni am luat atunci. Apoi, n-am mai primit absolut nimic. Ideea principală e că nu există bună­voinţă, pentru că un coleg de-al nostru, care e şi consilier local, a venit cu hârtii şi a spus că sunt bani şi că s-ar putea deconta“, a explicat Dan Chihaia, profesor de limba engleză la Probota de 15 ani, unde este şi lider sindical. El face naveta de la Iaşi cu un microbuz particular, cheltuind lunar aproximativ 300 de lei. „Domnul primar invocă faptul că nu sunt bani, dar am înţeles că are propria consilieră, care e chiar nepoata lui – ceva incredibil! – , pe care o plăteşte lunar cu aproape 1.000 de lei. Aşadar, cu tot cu dările la stat, salariul ei este aproape cât naveta pe o lună a tuturor cadrelor didactice care fac naveta“, a semnalat Laviniu Lăcustă, preşedinte al Uniunii Sindicatelor Libere din În­văţământul Preuniversitar (USLIP).

În 2009, primarul de la Probota (foto dreapta) primea de la USLIP diploma simbolică „Nu acordă spor de navetă“

Calcule pe înţelesul tuturor

De cealaltă parte, primarul recunoaşte că, în ciuda faptului că posturile sunt blocate în instituţie, – ca peste tot în ţară -, a angajat în urmă cu două luni o tânără care să-i ofere consultanţă pentru proiectele pe care le accesează sau implementează. Susţine însă că tânăra în cauză nu îi este nepoată, ci o simplă rudă. „Este rudă, dar nu-i nepoată. Ca la ţară: suntem neamuri jumătate din comună! Să ştiţi că noi n-am căutat rudele, am căutat oameni cu pregătire superioară. Am angajat-o pe perioadă determinată, ca şi consilier personal, pentru că are studii superioare de Psihologie şi cursuri pe achiziţii publice în cadrul proiec­telor cu fonduri europene. Cum să fie salariul ei aproape cât su­ma necesară pentru decontul navetei? Faceţi un calcul simplu, ce-i aşa grea matematica? Dacă dumnealor solicită pentru navetă 25.000 de lei pe an şi angajatul ia 900 de lei pe lună… Profesorii sunt frustraţi de chestia cu naveta, dar avem şi noi angajaţi care sunt din oraş şi iau un salariu de 700 de lei. N-am nimic cu profesorii, e dreptul lor, fac doar o mică comparaţie“, a comentat primarul Vasile Dadu. Primarul nu ia în calcul şi dările care se plătesc la stat, ceea ce în total înseamnă aproape dublu faţă de cât ridică persoana respectivă. În aceste condiţii, calculul matematic pe care îl invocă arată că, în total, într-un an, se cheltuieşte cu ruda sa aproape cât cer profesorii pentru navetă.

„Nu cerşim, vrem doar să respecte legea“

Edilul a adăugat că nu are de unde să le dea profesorilor bani pen­tru navetă, întrucât cei din Consiliul Local n-au prins în buget niciun leu cu această destinaţie. Conducerea USLIP atrage atenţia că situaţia de la Probota nu este singulară. În ultimii 2-3 ani, o treime din primăriile din judeţ n-au decontat deloc naveta ori decât sporadic. Pe „lista neagră“ se află primăriile Schitu Duca, Dumeşti, Mogoşeşti, Vlădeni, Comarna, Pri­secani, Şcheia, Mirceşti, Hărmă­neşti sau Răchiteni, iar ca exemple pozitive sunt oferite cele din Aro­neanu, Dobrovăţ, Trifeşti, Popri­cani, Bivolari, Ipatele sau Victoria. „Din punctul meu de vedere, sunt câteva comune – precum Schitu Duca, Mogoşeşti, Dumeşti şi Probota –  unde primarii nu au absolut nicio scuză. Aici, vorbim clar de o atitudine dispreţuitoare la adresa cadrelor didactice, de o atitudine de vătafi, cred că ăsta e cuvântul potrivit. Trebuie să înţeleagă că nu sunt stat în stat, că descentralizarea nu implică doar privilegii, ci în primul rând obligaţii, şi că nu cerşim, vrem doar să respecte legea“, a afirmat Laviniu Lăcustă. În perioada următoare, conducerea USLIP va acţiona în instanţă mai multe primării, pentru ca profesorii să-şi primească banii (inclusiv retroactiv) de care au nevoie pentru a ajunge la şcoală. „Să ne dea în judecată! Dar ei au mai câştigat procese şi bani n-au fost de unde să le deie! Eu de unde să iau banii să le dau? Bugetul şcolilor e jumătate din bugetul comunei. Când au câte o problemă de asta, ar trebui să găsească şi soluţia de unde să ia banii“, e de părere Ştefan Maftei, primarul comunei Mo­goşeşti.
 

Comentarii