Încurajată de „fast-food”, o boală considerată rară în urmă cu 30 de ani dă iama şi în tineri

miercuri, 02 decembrie 2015, 02:56
4 MIN
 Încurajată de „fast-food”, o boală considerată rară în urmă cu 30 de ani dă iama şi în tineri

În urmă cu 30 de ani, de exemplu, litiaza renală era o raritate absolută sub 40 de ani. Acum, un pacient din 5 astfel diagnosticat are această vârstă. Ce sfaturi ne oferă medicii 

Mâncarea de tip fast-food, sarea şi lipsa de lichide sunt factori ce fac ca tot mai mulţi tineri să ajungă la spital. Ei sunt diagnosticaţi cu litiază renală, aşa-numitele pietre la rinichi. Medicii spun că, în urmă cu 30 de ani, un tânăr era foarte rar diagnosticat cu această boală, iar acum cam 20% din cazuri au vârste mai mici de 40 de ani. Mai grav este că, în cele mai multe cazuri, boala recidivează în cel mult cinci ani de la prima diagnosticare. 

Recidiva, în cel mult 5 ani 

Litiaza renală, sau calculii renali, sunt bucăţi de minerale localizate la nivelul rinichiului şi apar atunci când balanţa dintre apă, săruri şi minerale se modifică. Este o boală care afectează în general persoanele în vârstă, însă în ultimii ani medicii urologi de la Spitalul "Parhon" din Iaşi spun că a crescut considerabil numărul tinerilor care sunt diagnosticaţi cu litiază renală. “Când eu eram student în această clinică în urmă cu 30 de ani şi se interna un tânăr, un elev, cu litiază era un eveniment, toată lumea era în jurul lui. Astăzi avem studenţi internaţi în clinică, chiar elevi de an mare, şi a devenit un lucru de care nu se mai miră absolut nimeni. Eu consider pacientul litiazic tânăr, văzând şi rata de recidivă ulterioară, între 18 şi 40 de ani. Noi am făcut recent un bilanţ pe primele zece luni ale acestui an şi am observat că peste 20% din pacienţii trataţi de litiază sunt tineri. Mai grav este că din aceşti pacienţi tineri un sfert au venit cu complicaţii severe ale litiazei care au necesitat intervenţie chirurgicală de urgenţă în primele 24 de ore. Deci s-a intervenit imediat pentru a le fi salvată viaţa”, a explicat dr. Cătălin Pricop, medic primar urolog în cadrul Spitalului "Parhon".

Acesta mai spune că, în cazul acestor pacienţi, boala va recidiva cu siguranţă în cel mult cinci ani de la prima diagnosticare. Iar cauzele care duc la formarea calculilor ţin foarte mult de regimul alimentar.  

Sarea în exces 

Mâncarea de tip fast-food, sarea în exces şi un consum de lichide scăzut sunt factori principali care favorizează instalarea bolii. “Pentru că, în viaţa trepidantă pe care o duc tinerii, cu ore, clase, studii, îi face să restrângă cantitatea de lichide pe care o beau, şi atunci preferă să consume când vor ajunge acasă.

A doua cauză ar fi schimbarea obiceiurilor alimentare şi consumul în mod constant al alimentelor de tip fast-food. Iar asta înseamnă că respectivul tânăr nu mai consumă supe sau ciorbă şi automat nu foarte multe legume. Fast-food înseamnă carne, brânză, sare, iar peste toate se adaugă băuturile de tip Cola. Şi ajungem în situaţia în care tânărul nu mănâncă ce trebuie, iar conţinutul de sare este deosebit de mare în aceste situaţii”, a adăugat dr. Pricop. Astfel, organismul ajunge să lucreze la cote de avarii, iar odată calculul format procesul este accelerat de acest stil alimentar adoptat.

Costel are 28 de ani şi în urmă cu doi ani a fost diagnosticat cu litiază renală bilaterală, respectiv pietre pe ambii rinichi. Acesta a observat prima dată că este o problemă atunci când a început să urineze cu sânge. Atunci s-a dus la medicul de familie, iar în urma unui ecograf a descoperit problema. “Aveam dureri, mai ales noaptea. Când mi-au descoperit pietrele, am urmat tratament şi am reuşit să le elimin. Doar că acum am revenit la spital, pentru că au reapărut. Din cauza serviciului nu am reuşit să am un regim de viaţă şi alimentar echilibrat şi am consumat foarte mult sărat, am băut sucuri acidulate, iar problemele au reapărut”, povesteşte Costel.  

E nevoie de un centru specializat 

Medicii specialişti spun că, odată elimitaţi calculii renali, pacientul ar trebui să ţină un regim alimentar personalizat în funcţie de nevoi. Doar că acest lucru nu este posibil în ţara noastră. În România nu există niciun centru în care medicii să determine compoziţia calculilor şi astfel să stabilească un regim alimentar pentru fiecare pacient.

La Iaşi, medicii urologi vor să realizeze un asemenea centru, însă au nevoie de finanţare. “Dorim realizarea în cadrul UMF Iaşi a unui centru de tratare a calculilor renali. Oameni care să lucreze sunt, dar ne trebuie tehnologia de vârf, infrastructura şi sistemul de organizare. Astfel pe lângă tratament, ne vom ocupa şi de determinarea compoziţiei calculului. Această determinare te ajută să stabileşti regimul şi tratamentul pacientului pe viitor, adică ce poţi face efectiv ca să previi recidiva litiazică. Aceasta este o provocare imensă. Imaginaţi-vă că în România şi în ţările din jur nu există niciun astfel de centru. Noi am demarat acest proiect şi sper ca UMF să ne susţină. Costul acestui proiect nu depăşeşte 25.000 de euro”, a menţionat dr. Cătălin Pricop.

Dacă acest proiect va fi demarat, Iaşul va fi singurul oraş din ţară cu un asemenea centru.

 

 

Comentarii