Întâlnirea de la Iaşi, ultima lecţie primită de poliţişti pentru combaterea traficului de persoane

joi, 16 iulie 2015, 01:55
3 MIN
 Întâlnirea de la Iaşi, ultima lecţie primită de poliţişti pentru combaterea traficului de persoane

Un proiect care s-a derulat timp de doi ani a luat sfârşit ieri, în cadrul unei întâlniri între cei care l-au implementat, Asociaţia "Alternative Sociale" şi poliţiştii din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi cei ai Poliţiei de Frontieră.

 

La întâlnire au mai participat şi în jur de 10 angajatori din Iaşi, proiectul vizându-i şi pe aceştia. Este vorba de formarea a 240 de poliţişti şi poliţişti de frontieră şi a 140 de specialişti din serviciile sociale din judeţul Iaşi, Vaslui şi Botoşani în domeniul prevenirii şi lucrului cu victimele traficului de fiinţe umane. Prin acest proiect s-a urmărit reducerea vulnerabilităţii străinilor care provin din ţări non-UE la traficul de fiinţe şi creşterea capacităţii instituţiilor statului de a lupta cu acest fenomen.
 
Este important pentru poliţişti
 
„Există date cu privire la creşterea în spaţiul european a numărului de migranţi care provin din mai multe zone de conflict, Siria, Irak şi mai aproape din Ucraina. În contextul dicuţiilor care se poartă în prezent referitor la distribuţia acestora între statele membre, România trebuie să se pregătească pentru a combate victimizarea migranţilor şi pentru sprijinirea integrării lor. Eficienţa acestei pregătiri depinde de colectarea şi accesibilizarea datelor privind resortisanţii, de înţelegerea diverselor dimensiuni ale vulnerabilităţii şi de coordonarea dintre entităţile publice şi private relevante, între care includem şi angajatorii”, a declarat Alexandru Gulei, coordonator de proiect.
 
Acesta mai atrage atenţia că, odată cu intrarea în Schengen, ţara noastră ar putea deveni atractivă, iar migranţii sunt vulnerabili deoarece nu ştiu limba, cultura şi au vulnerabilităţi materiale. „Este foarte important pentru noi ca poliţiştii să fie la curent cu toate noutăţile acestui fenomen. Din punctul nostru de vedere, vedem acest proiect ca pe o formă de continuare a pregătirii poliţiştilor şi consider că acest proiect este util. Trebuie să continuăm pe această linie, dar şi pe alte domenii, trebuie să fim bine pregătiţi ori de câte ori întâlnim situaţii noi”, a delcarat Mădălin Ţăranu, comisar şef în cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie.
 
Câte cazuri de trecere ilegale sunt
 
Pentru a avea o imagine de ansamblu al fenomenului, amintesc că în 2014 au fost identificate în UE peste 290 de mii de cazuri de trecere ilegală, un sfert dintre total implicând cetăţeni din Siria sau din alte zone de conflict, ţări cu risc. Acest proiect este unul din cele mai reuşite, dus până la capăt. Ne bucurăm că am fost parteneri deoarece poliţiştii de frontieră sunt primii care intră în contact cu migranţii. De asemenea, fenomenul migraţiei ilegale este precedat şi urmat de numeroase acte de fapte criminale. De aici deducem importanţa perfecţionării specialiştilor şi angajatorilor”, a menţionat Flavius Onofrei, comisar şef în cadrul Poliţiei de Frontieră.
 
Proiectul „Victimele traficului de fiinţe umane în Europa: problematica resortisanţilor ţărilor terţe” a fost implementat în perioada 2013-2015 de "Alternative Sociale" în parteneriat cu Instituto de Formacion Integral, Inspectoratele de Poliţie din Iaşi, Vaslui şi Botoşani, Inspectoratul Teritorial de Frontieră Iaşi, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, Centrul Regional Iaşi, Asociaţia Oamenilor de Afaceri şi Malya Travel.
 

 

Comentarii