Inventatorii juniori de la Negruzzi uimesc lumea (GALERIE FOTO)

miercuri, 08 mai 2013, 01:50
4 MIN
 Inventatorii juniori de la Negruzzi uimesc lumea (GALERIE FOTO)

În cadrul proiectului „Science Week“, câţiva elevi de la „Costache Negruzzi“ au prezentat dispozitive automate precum o pisică-robot, care imită gesturile uneia adevărate, sau un tanc care parchează singur.

Câţiva elevi de la „Costache Negruzzi“ le-au prezentat colegilor latura „fermecătoare“ a ştiinţelor şi tehnicii, prin intermediul unor machete, dispozitive şi mecanisme pe care le-au realizat valorificându-şi abilităţile şi cunoştiinţele proprii. Oportunitatea a fost oferită în cadrul proiectului educaţional „Science Week“, ajuns la a VI-a ediţie, care a debutat ieri.

VEZI GALERIA FOTO

„E fix replica pisicii mele“

Elevi pasionaţi de chimie, fizică, robotică şi IT le-au explicat cu entuziasm celor cărora curiozitatea le-a purtat paşii pe holul de la intrarea principală în colegiu că ştiinţele pot fi interactive şi chiar distractive. Un robot proiectat ca replică a unei pisici a reprezentat atracţia expoziţiei. Ideea prototipului i-a fost inspirată lui Andrei Corneanu, elev în clasa a X-a A, de propria pisică, Maia, pe care o are de 3 ani. „E fix replica pisicii mele de acasă. Pisica-robot e construită din piese lego, după propriul design şi programată. Ştie să interacţioneze cu persoanele din jur, ideea fiind de a crea o copie a unei pisici normale. Are o boxă internă, senzori de proximitate ce detectează oamenii din jur, trei motoare pentru picioare şi gât şi senzori de atingere. Dacă o bruscăm, se sperie şi se dă înapoi. Dacă o gâdilăm la gât, îi place şi merge înainte. Dacă o apăsăm la spate, o enervează, nu-i place. Scopul ei e de a distra oamenii, de a-i face cât mai curioşi. Miaună, de asemenea, doar că boxa e destul de mică şi nu se aude destul de tare“, a explicat Andrei Corneanu. Pentru a-i „da viaţă“ roboţelului său, Andrei a lucrat aproape o lună şi jumătate, fără a fi îndrumat de vreun profesor. Pe lângă timp şi pasiune, tânărul a investit şi peste 1.000 de lei în materialele de care a avut nevoie ca să-şi pună în practică ideea. „Mai mult acasă am lucrat, datorită pieselor foarte multe, programului greu de pus, pentru că de fiecare dată trebuie testat şi verificat dacă interacţionează corect. Totul este achiziţionat de mine – investiţie ce a depăşit 1.000 de lei – şi folosit într-un scop, zic eu, creativ şi chiar benefic“, a adăugat Andrei.

S-au inspirat din exemplul Google

Pasiunea pentru robotică o are încă din copilărie, primul exemplar realizându-l la vârsta de 6 ani. De atunci, a creat mai mulţi roboţi, în special din piese lego, fiind mai uşor nu doar de manevrat, ci şi de programat. „Anul trecut, tot în cadrul «Science Week» am prezentat un robot cu o formă humanoidă, tot pe principiul de a interacţiona. L-am făcut, de asemenea, din piese lego, care pot fi folosite pentru a crea mult mai multe decât ne putem imagina, şi chiar mai uşor. Robotica mi se pare ceva de viitor, ceva ce o să devină esenţial pentru existenţa oamenilor. Cu o mică încurajare şi susţinere din partea şcolii, cred că aş putea să mă dezvolt în acest domeniu“, a subliniat Andrei. Împreună cu un alt coleg, de la clasa a IX-a însă, Andrei şi-a uimit colegii şi cu un tanc programat să parcheze automat. Acesta funcţionează şi autonom, cu ajutorul bateriilor, mişcările sale fiind controlate de trei senzori. Micii inventatori care frecventează cercul de electronică, electromecanică şi automatizări de la Palatul Copiilor s-au inspirat în realizarea prototipului după modelul de maşină fără şofer gândit de Google. „Pentru că acum se pune mult accent pe tehnologizare, pe automatizare, ne-am gândit că ar fi frumos să avem propriul nostru program care parchează. |sta a fost primul primul pas. Programul se poate aplica şi la un autoturism, însă am optat pentru tanc pentru că este mai uşor de controlat în primul rând. Ne-am modelat şi în funcţie de materialele pe care le-am avut“, a spus Adrian Covaci.

S-a înscris la robotică din greşeală

Liceanul şi-a dezvoltat abilităţile în cadrul cercului menţionat de la Palatul Copiilor, la care s-a înscris întâmplător, în urmă cu 2 ani. „Voiam să merg la cercul de aeromodelism. Am greşit uşa şi m-am dus la robotică. Nu mi-a părut rău, pentru că a însemnat o oportunitate mult mai mare“, îşi aminteşte Adrian. Adolescentul a obţinut numeroase premii la concursurile şi campionatele de robotică din ţară şi s-a numărat printre invitaţii de anul trecut ai expoziţiei de anvergură „EuroInvent“. Atunci, a prezentat un robinet care se închide automat pentru a evita risipa de apă. La actuala ediţie, programată între 9 şi 11 mai, va aduce în atenţia vizitatorilor şi a juriului o variantă îmbunătăţită a acestuia, dar şi tancul cu sistem de parcare automată. Florina Pantelimonescu, de asemenea elevă în clasa a IX-a şi membră a cercului de robotică de la Palatul Copiilor, le-a arătat colegilor cum se propagă sunetul în mediu lichid şi solid, folosindu-se de o boxă, un amplificator, un microprocesor cu touchscreen, o coală de hârtie, puţină sare şi de un recipient cu apă şi cărbune.

Comentarii