Istoria se face la Beijing

sâmbătă, 01 august 2015, 01:42
2 MIN
 Istoria se face la Beijing

Capitala Chinei va găzdui Jocurile Olimpice de iarnă în 2020 şi va fi primul oraş care a organizat ambele competiţii olimpice

 
 
Oraşul Beijing a fost preferat fostei capitale a Kazahstanului, Almatî, drept gazdă a Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022, în cadrul celei de-a 128-a reuniuni a CIO de la Kuala Lumpur, informează site-ul oficial al forului olimpic internaţional. Capitala Chinei a primit 44 de voturi, faţă de 40 câte a primit Almatî. Astfel, Beijingul devine primul oraş care organizează atât Jocurile Olimpice de vară (2008), cât şi pe cele de iarnă. Chinezii vor folosi jocurile pentru a spori interesul privind sporturile de iarnă, într-o regiune în care locuiesc peste 300 de milioane de oameni, în nordul ţării.  Biejingul a avut avantajul unor costuri reduse pentru organziarea competiţiei, urmând a folosi şi instalaţii sportive de la JO de vară din 2008, cum ar fi Stadionul Cuib de Pasăre. Bugetul JO de iarnă din 2020 va fi de 1,5 miliarde de dolari, mai mic decât cel cheltuit la alte ediţii, iar chinezii speră să obţină profit după competiţie.
Atribuirea Jocurilor Olimpice de iarnă 2022 oraşului Beijing este o "alegere sigură şi istorică", a reacţionat preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, potrivit căruia China "se va achita de angajamentele sale".
"Cu marea experienţă a Chinei în organizarea de evenimente de mare amploare, este într-adevăr o alegere sigură. China ştim că se va achita de angajamentele sale şi îşi va respecta promisiunile", a declarat Bach după desemnarea Beijingului, preferat oraşului kazah Almatî.  "Este o victorie istorică pentru Beijing, care începând de astăzi e primul oraş ce organizează atât Jocurile Olimpice de vară cât şi cele de iarnă", a subliniat preşedintele CIO.  Întrebat despre faptul că trei ediţii succesive ale CIO se vor desfăşura în Asia (JO de iarnă 2018 la Pyeongchang, în Coreea de Sud, JO de vară 2020 la Tokyo şi JO de iarnă 2022 la Beijing), Bach a răspuns: "Noi am hotărât întotdeauna la CIO să existe o rotaţie geografică neoficială. În trecut era foarte centrat asupra Europei. Alegerea Beijingului) este expresia globalizării".
La rândul său, primarul Beijingului, Wang Anshun, a declarat: "Astăzi este o zi cu totul remarcabilă, care va rămâne în istorie". Pentru a explica alegerea membrilor CIO, el a adăugat că ţara sa "se bucură de o stabilitate economică" şi că "populaţia chineză susţine în întregime candidatura Beijingului".

 
 
 

Comentarii