ITM: Pericole mortale pe cele mai multe şantiere deschise în Iaşi

Inspectorii instituţiei au prezentat ieri un bilanţ al celor mai mari deficienţe constatate

vineri, 28 aprilie 2017, 01:50
2 MIN
 ITM: Pericole mortale pe cele mai multe şantiere deschise în Iaşi

Inspectoratul Teritorial în Muncă (ITM) a intensificat controalele pe şantierele din oraş. Cu ocazia unei şedinţe a Colegiului Prefectural, desfăşurată ieri, oficialii ITM au vorbit şi despre deficienţele majore constatate în verificările făcute până acum. 

Printre acestea se numără instruiri neadecvate şi insuficiente în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, lipsa evaluărilor de riscuri şi a planurilor de prevenire şi protecţie sau lipsa măsurilor de protecţie a lucrătorilor împotriva riscului de electrocutare prin atingere directă şi indirecă la locul de muncă şi a căderii de la înălţime. Inspectorii ITM au mai invocat nerealizarea identificării şi evidenţei zonelor cu risc ridicat şi specific, nesupravegherea lucrărilor cu privire la purtarea echipamentelor individuale de protecţie adecvate şi lipsa semnalizărilor de securitate (inexistenţa panourilor de avertizare, a benzilor reflectorizante, ale plaselor de protecţie, nesemnalizarea zonelor periculoase etc.).

„Din păcate, şantierele nu sunt atât de bine pregătite şi echipate. Inspectorii de muncă regăsesc astfel deficienţe privind amenajarea schelelor, amenajarea şantierului ca loc de muncă, sunt muncitori care nu poartă echipamente de protecţie, şi aici sunt două probleme: una, angajatorii nu dau echipamente, iar atunci când le dau muncitorii nu le poartă şi se supun unor riscuri foarte mari“, a declarat ieri George Tanasievici, inspector şef adjunct la Serviciul Securitate în Muncă în cadrul ITM. Printre alte nereguli identificate de inspectori se numără betoniere neasigurate la instalaţiile de împământare, polizoare unghiulare fără apărători de protecţie, lipsa balustradelor provizorii şi a închiderilor perimetrale de protecţie. 

 

 

Comentarii