Jale în comunele ieşene: ce nu a ars seceta, a distrus grindina

marți, 21 iulie 2015, 01:55
2 MIN
 Jale în comunele ieşene: ce nu a ars seceta, a distrus grindina

Lipsa ploilor a făcut cele mai mari pagube în zonele Ipatele, Deleni, Horleşti, Rediu şi Târgu Frumos. Autorităţile fac bilanţuri pentru a le trimite la Guvern, în speranţa unor ajutoare

Seceta şi grindina au distrus până acum peste 20.000 ha de culturi agricole. Direcţia Agricolă a finalizat centralizarea datelor referitoare la culturile calamitate până pe 17 iulie. “Cele mai mari probleme au fost provocate de secetă, care a afectat 25 de comune din întreg judeţul. Punctual, şi grindina a provocat pagube însemnate. Aşteptăm informările cu privire la eventualele pagube provocate şi infrastructurii, nu doar culturilor agricole. După centralizarea tuturor datelor, vom trimite o informare Guvernului, pentru eventuale alocări financiare”, a declarat subprefectul Bogdan Abalaşi.

 
Din cauza secetei au fost calamitate 19.456 ha de terenuri agricole, cele mai afectate zone fiind localităţile Ipatele, Deleni, Horleşti, Rediu şi Târgu Frumos.
În total, au fost afectate de secetă 6.500 ha de grâu, 4.600 ha de porumb, 4.600 ha de floarea-soarelui şi 1.879 ha de soia. Grindina a distrus culturile agricole de pe 1.037 ha, cele mai afectate zone fiind municipiul Iaşi şi comunele Româneşti şi Heleşteni. Grâul, porumbul şi floarea-soarelui au fost cele mai afectate culturi, acestea reprezentând 782 ha din total.
 
O comisie mixtă, formată din reprezentanţi ai Inspectoratului de Stat în Construcţii, Administraţiei Bazinale a Apelor, Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi Direcţiei Judeţene de Administrare a Drumurilor şi Podurilor efectuează în aceste zile inspecţii în zonele afectate de grindină, cu privire la starea drumurilor şi la eventualele obiective economico-sociale afectate. Verificările vor viza comunele Ipatele, Drăguşeni, Şcheia, Ciohorăni şi Stolniceni-Prăjescu, la acestea participând şi reprezentanţi ai primăriilor locale.
 
Probleme mari ieri şi alaltăieri
 
Furtunile au continuat să creeze probleme în judeţ. O furtună puternică a afectat alimentarea cu energie electrică a comunelor din centrul şi nordul judeţului, comunele Coarnele Caprei şi Gropniţa rămânând fără curent electric. “A fost o furtună cu numeroase descărcări electrice, ceea ce a provocat probleme serioase. Am avut 7 stâlpi de medie tensiune rupţi. Lucrăm la înlocuirea stâlpilor şi la reinstalarea cablurilor”, a precizat purtătorul de cuvânt al E.ON, Corneliu Zaiţ.
 
În cursul zilei de ieri a fost repornită alimentarea cu energie electrică a comunei Gropniţa. Acest lucru nu a fost însă posibil şi pentru Coarnele Caprei, din cauza unei noi furtuni care a afectat zona.
 

 

Comentarii