N

Jethro Tull vine la FIE. Vezi cum arată momentan programul festivalului

N

joi, 29 mai 2014, 01:50
3 MIN

\N

Eurovision în variantă ieşeană va fi unul dintre principalele evenimente de la Festivalul Internaţional al Educaţiei

Evenimentul, ajuns la a doua ediţie, va avea loc între 20 şi 29 iunie şi va căpăta o dimensiune internaţională, a anunţat ieri primarul Gheorghe Nichita. Festivalul va debuta pe 20 iunie cu Gala FIE, în cadrul căreia va fi premiată excelenţa în educaţie.

Următoarea zi, FIE va fi marcat prin marşul absolvenţilor, care se va încheia cu un concert în faţa Palatului Culturii, susţinut de cunoscuta formaţie rock britanică Jethro Tull, al cărei lider este flautistul şi vocalistul Ian Anderson.

Duminică, 22 iunie, va fi organizată Gala Operelor Naţionale, iar în paralel vor fi proiecţii de operă şi film pe bulevardul Ştefan cel Mare. FIE va include şi o premieră naţională a Operei Iaşi, cu piesa „Bolero“ care va avea loc joi, 26 iunie, în Piaţa Palatului Culturii.

Vine şi Alexander Rybak

„Vom avea la Iaşi un adevărat Eurovision pentru că aducem pe aceeaşi scenă trei câştigători ai acestui concurs european. Este vorba de Alexander Rybak din Norvegia, Ruslana din Ucraina şi Paula Seling şi Ovi din România. Încercăm să aducem câştigătorii de la Eurovision în fiecare an, la Iaşi. Această idee ne-a venit pe parcurs. Am reuşit să facem acest montaj contractual şi sper să fie de bun augur“, a anunţat primarul Gheorghe Nichita.

În cadrul FIE, ieşenii vor avea parte de un concert cu compozitorul Eugen Doga, vineri, 27 iunie, care va fi transmis în direct la Cernăuţi. Festivalul va continua următoarea zi cu un spectacol de lumini şi lasere, cu muzică de orchestră, iar duminică, un concert Classic 300 susţinut de Filarmonica din Iaşi şi cea din Chişinău.

Noutatea din acest an constă în Festivalul de Carte, care va transforma Copoul într-o imensă librărie în aer liber. Organizatorii pregătesc lecturi publice, vânzări de carte, interacţiuni cu scriitorii, manifestare concentrată în Grădina Copou. Pe lângă toate acestea, festivalul va fi animat de trupe de fringe pe străzi şi în săli de spectacole neconvenţionale şi spectacole în cartierele Alexandru cel Bun şi Tătăraşi.

Ediţia FIE din acest an va beneficia şi de o promovare masivă în ţară şi în străinătatate. Primarul a precizat ieri că evenimentele de la Iaşi vor avea loc în paralel cu cele din Cernăuţi şi Chişinău şi vor fi promovate la Salonul Internaţional de Carte Bookfest, de la Complexul Romexpo, şi la Bruxellles.

„Spre deosebire de anul trecut, am accentuat dimensiunea regională, naţională şi internaţională a festivalului. Avem programate acţiuni FIE la Bucureşti, în cadrul Bookfest, la Chişinău, la Cernăuţi şi la Bruxelles, pe lângă cele care se vor desfăşura în Iaşi. În acest fel, FIE devine cu adevărat un festival internaţional, o marcă a Iaşului în România şi în Europa“, a declarat Nichita.

Promovarea festivalului din cadrul BookFest va fi asigurată de actorul Ion Caramitru, preşedintele de onoare al FIE. Bugetul din acest an al FIE este de 1,5 milioane lei, sumă alocată de Primarie din bugetul local, dar primarul spune că aceasta s-ar putea depăşi. 

Comentarii