La un pas de victoria europeană

vineri, 15 iulie 2016, 01:43
5 MIN

  

CSMS Iaşi – Hajduk Split 2-2 (2-0), în manşa întâi a turului II preliminar al Europa League. Cristea şi Piccioni au punctat pentru CSMS, egalarea a venit în prelungiri, după o gafă a lui Grahovac. Returul are loc la Split, joia viitoare
 
 
CSMS: Grahovac – Voicu, Mihalache, Frăsinescu, Ţigănaşu (’78 – Martin) – Ciucur (’64 –  Ciucă), Mitic, V. Gheorghe, Böle – Cristea, Piccioni (’83 –  Roman). Antrenor: Nicolo Napoli.
Hajduk: Stipica – Juranovic, Nizic, Cosic, Milic – Jefferson, Kozulj – Basic (’57 – Mujan), Vlasic, Tudor (’68 – Said) – Mastelic (’46 – Ohandza). Antrenor: Marijan Pusnik.
Cartonaşe galbene: Ciucă (’80), Martin (’82) – Said (‘90^5).
Arbitru: Iury Mojarovski (Ucraina).
 
1-0, min. 19: Cosic pierde uşor mingea în faţa lui Piccioni, în careu, lateral dreapta, centrarea italianului este concretizată de Cristea, de la 6 metri;
2-0, min. 23: Vasile Gheorghe pasează excelent pe culoar pentru Piccioni, care scapă singur şi înscrie de la marginea careului mare;
2-1, min. 48: Ohandza, din careu, uşor lateral dreapta;
2-2, min. 90^4: Grahovac scapă uşor în plasă un şut al lui Said de la 30 de metri.
 
Steagul Iaşului, un oraş care lasă mereu senzaţia că poate mai mult, în toate domeniile, a fost aşezat frumos pe harta Europei într-un domeniu care stârneşte pasiuni aprinse. Aseară, la prima ieşire continentală din istoria fotbalului ieşean, CSMS a fost la un pas de a închide definitiv gura detractorilor sportului-rege. Formaţia pregătită de Nicolo Napoli a condus cu 2-0 pe Hajduk Split, însă a fost egalată în actul doi, ultima reuşită apărând în prelungiri, după o gafă copilărească a lui Grahovac.
În prima repriză, ieşenii, nu croaţii, au fost haiduci! Jocul a curs pe coordonatele agreate de Nicolo Napoli, cu o posesie superioară a adversarului, fără grad de periculozitate însă şi contre dure. După avertismenul lui Gheorghe (‘6 – execuţie de fineţe, pe lângă poartă), CSMS a năucit trupa din Split în doar cinci minute, Cristea şi Piccioni speculând prompt gafele incredibile ale fundaşilor adverşi. Scorul putea ajunge chiar şi la un incredibil 3-0 în minutul 35, când “capul” lui Cristea, din careul mic, a trecut pe lângă poartă.
Hajduk, care dăduse ceva emoţii doar la şutul lui Tudor (’25), a înviat la pauză, Ohandza reducând diferenţa în minutul 48. CSMS s-a clătinat puţine momente, iar apoi a încercat să dea o nouă lovitură. Piccioni (’64) nu a ajuns la întâlnirea cu mingea, “capul” lui Frăsinescu (’65) a fost parat de Stipica, portar care a anihilat şi încercarea lui Cristea (’66) şi a apărat uşor şutul slab trimis de Roman (’85), din poziţie ideală, Hajduk având în această perioadă o singură fază periculoasă, lovitura liberă executată peste poartă, de Kozulj (’77).
Iaşul a căzut însă pe final, când Grahovac a făcut drumul de la înger la demon în câteva minute. Portarul care a parat şutul lui Jefferson (’86) şi a scos de sub bară reluarea lui Nizic (’88) a gafat incredibil la ultima fază, Said a egalat şi a anulat sărbătoarea victoriei în Copou.
 
Decalaraţiile tehnicienilor
Nicolo Napoli: “Am făcut o primă repriză bună, meritam mai mult de 2-0. Am luat gol repede la începutul reprizei a doua şi am fost egalaţi după o gafă a lui Ciucă şi Grahovac. Păcat că am luat goluri în urma unor greşeli copilăreşti. Calificarea se joacă în continuare. Avem o zi liberă, apoi pregătim returul de la Split. Nu ne sperie publicul de acolo, nu publicul joacă!”
Marijan Pusnik: “Aşa cum am sperat, au fost şi goluri şi un meci frumos. Felicit gazdele pentru joc, publicul pentru fair-play. Am început meciul catastrofal, parcă era un concurs cine dă mai multe mingi Iaşului! Asta pentru că unii jucători tineri s-au speriat. Mă bucur însă că s-au ridicat la 2-0 şi am obţinut un rezultat bun pentru retur. Am strigat mult la ei, pentru că sunt foarte tineri, de asta a apărut şi diferenţa mare între cele două reprize. Nu am subestimat Iaşul, noi respectăm fiecare adversar. Ştiam de Cristea, de Piccioni, de Grahovac, a cărui greşeală ne-a salvat”.
 
Comando la Split 
^ Organizatorii au lucrat şi în ziua meciului, când au montat 780 de scaune! Drept urmare, la meci au putut asista circa 8 500 de spectatori. Între aceştia s-au numărat şi circa 150 de fani croaţi, care au fost struniţi de forţele de ordine locale şi venite de la Bacău. ^ Nicolo Napoli s-a îmbrăcat în costum, premieră pentru el de când antrenează la Iaşi. La meci a asistat şi soţia tehnicianului. ^ Oaspeţii au spus că faza golului doi al gazdelor este suspectă de ofsaid, reluările neconfirmând ipoteza. ^ În minutul 79, Said a înscris, însă după ce l-a faultat pe Mihalache. ^ Vedeta croaţilor, Susic, va juca în partida retur, care va avea loc joia viitoare, meciul urmând a fi transmis în direct pe Digi Sport 1. ^ Unele surse afirmă că fotbaliştii ieşeni au avut promis un bonus consistent, de 3 000 de euro. ^ Florin Prunea (preşedinte, CSMS Iaşi): “Am făcut o primă repriză de un înalt nivel şi eu cred că meritam să câştigăm acest meci. Păcat, am fost la un pas de o mare victorie. Grahovac e puternic, va trece peste acest moment care se poate întâmpla oricui. Calificarea se joacă. Presiunea e pe ei, au puncte slabe, s-a văzut când îi luam la viteză, pentru că pun accentul pe gabarit. La Split, mergem în infern ca un comando puternic, gata de luptă, pentru a-şi îndeplini misiunea”.
 
 

Comentarii