Lecţia de fair-play financiar

sâmbătă, 04 iulie 2015, 01:43
3 MIN
 Lecţia de fair-play financiar

Excluderea echipei Dinamo Moscova din Europa reprezintă un exemplu pentru echipele care cheltuiesc mult şi câştigă puţin

 
 
Excluderea lui Dinamo Moscova din Cupele Europene, pentru un sezon, trebuie să fie o lecţie pentru celelalte cluburi din Rusia care cheltuiesc excesiv, a afirmat, pentru Reuters, Viaceslav Koloskov, preşedinte de onoare al federaţiei de fotbal din această ţară.  Dinamo a fost exclusă de UEFA din ediţia 2015-2016 a Europa League, pentru încălcarea obligaţiilor privind echilibrul financiar. Clubul deţinut de banca VTB este unul dintre cele mai bogate din Rusia, iar un procent de 60,9% este deţinut de stat.  "Regulile privind fair-play-ul financiar nu au fost introduse ieri. Cluburi importante din Rusia au fost deja amendate pentru încălcarea lor. Totuşi, Dinamo nu a vrut să înveţe din greşelile altora. Rezultatul e o lovitură pentru reputaţia clubului şi un motiv de jenă pentru fotbalul rusesc. Jucătorii acum pot doar să se gândească dacă merită să rămână la echipă, care nu va evolua în cupele europene. Sper că această experienţă negativă va fi un avertisment pentru celelalte echipe ale noastre, astfel încât să nu mai avem probleme cu fair-play-ul financiar", a spus Koloskov, fost vicepreşedinte al FIFA.  În ultimii doi ani, Dinamo a cheltuit aproape 100 de milioane de euro pentru aducerea de jucători. Printre aceştia, Mathieu Valbuena, care s-ar putea gândi acum la plecare, William Vainqueur, Alexander Buttner sau Tomas Hubocan.

Echipa moscovită a fost antrenată de românul Dan Petrescu între august 2012 şi aprilie 2014. În acea perioadă, printre jucătorii formaţiei s-a numărat şi George Florescu. Anterior, la Dinamo Moscova a evoluat Adrian Ropotan. Mai multe cluburi importante din Rusia sunt în continuare finanţate de companii legate de stat sau de monopoluri de stat. Campioana Zenit Sankt Petersburg este susţinută de Gazprom, cea mai mare companie producătoare de gaze naturale din lume, iar Lokomotiv Moscova este finanţată de Căile Ferate din Rusia.  
Alişer Aminov, preşedintele Fondului pentru Dezvoltarea Fotbalului, organizaţie înfiinţată de uniunea antrenorilor din Rusia şi autorităţile din regiunea Moscova, a declarat: "Cluburile din prima divizie a Rusiei au cheltuit 1,2 miliarde bani proveniţi de la stat, însă au reuşit să câştige doar 36,7 milioane. Sunt de fapt falite". În ultimii cinci ani, trei cluburi de primă divizie, FC Moscova, Saturn Ramenskoe şi Alania Vladikavkaz, au dat faliment şi au au fost obligate să se restructureze.  Alania a fost antrenată de Mircea Rednic în perioada august – decembrie 2009. Atacantul român Cristian Tudor, decedat în 2012, a jucat la Alania şi FC Moscova. Pentru prima din aceste echipe evoluând şi George Florescu.  Săptămâna trecută, guvernul Rusiei a adoptat o lege care le interzice cluburilor să cheltuiască bani proveniţi de la stat pentru achiziţionarea jucători. Ministrul Sportului, Vitali Mutko, a subliniat că trebuie pus din nou accentul pe echipa naţională.  (AGERPRES)

 
 
 
 

Comentarii