Mai vin banii de la Guvern pentru lucrările de la Palatul Culturii?

marți, 16 aprilie 2013, 01:50
4 MIN
 Mai vin banii de la Guvern pentru lucrările de la Palatul Culturii?

Deşi oficialii Ministerului Culturii au promis în ianuarie că vor aloca 15 milioane euro pentru finalizarea lucrărilor de la Palatul Culturii, acum spun că în buget nu a fost prinsă nicio sumă pentru acest obiectiv
Continuarea lucrărilor de consolidare, restaurare şi amenajare a Palatului Culturii a fost amânată până la o dată incertă.

 Deşi oficialii din Ministerul Culturii precizau la sfârşitul lunii ianuarie că 15,5 milioane de euro urmau să ajungă la Iaşi în acest scop, în final nu au mai alocat niciun leu. Aceiaşi oficiali din ministerul de resort spun acum că aşteaptă o rectificare bugetară pentru a putea aloca suma necesară reluării lucrărilor de la Palatul Culturii. „Suma anunţată în ianuarie pentru a continua lucrările de la Palatul Culturii din Iaşi nu a fost cuprinsă în buget de la început. Deci, nu a existat niciun ban pentru Palatul Culturii, dar noi vom da drumul la licitaţia pentru încredinţarea contractului de lucrări şi sperăm ca, la rectificare, să obţinem fonduri. Vom da drumul la licitaţie de îndată ce proiectul care a fost făcut de Complexul Muzeal «Moldova» va obţine toate avizele necesare. În acest moment, din câte ştiu, a intrat în Comisia Naţională de Monumente Istorice. În momentul în care avem avizul, noi am dat drumul la licitaţie. Repet, din păcate, nu există fonduri pentru Palatul Culturii, însă nutrim speranţa ca, la rectificare, să obţinem bani, încă de anul acesta să putem începe lucrările şi să le terminăm cât mai repede posibil“, a precizat Bogdan Trîmbaciu, şef al Unităţii de Management a Proiectului (UMP) din cadrul Ministerului Culturii.
„A împărţit incorect banii“
Chiar dacă nu există o certitudine în privinţa reluării finanţării într-un interval de câteva luni, Conducerea Complexului Muzeal e optimistă că banii promişi vor veni. „Ceea ce vă pot spune eu cu certitudine e că factorii de decizie din cadrul Ministerului Culturii, respectiv domnul ministru, secretarul general, domnul Bogdan Trîmbaciu, au cele mai bune intenţii faţă de Palatul Culturii şi ne-au promis aceşti bani. Cum o să facă mai departe, nu ştiu. Ceea ce ştiu e că vor face toate diligenţele ca să-i obţinem. Eu aşa pot să afirm cu toată convingerea, pentru că aşa promisiuni am avut. Am toată certitudinea că aceşti bani sunt şi vor veni spre noi. Facem tot posibilul să fie mai repede acest lucru. Să nu credeţi că eu stau degeaba, chiar dacă nu am o putere prea mare în toată această ecuaţie“, a declarat Lăcrămioara Stratulat, director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova“. De cealaltă parte, conducerea firmei proiectante susţine că responsabilii din minister şi de la Complexul Muzeal nu văd o prioritate în finalizarea lucrărilor de la Palatul Culturii. „Este vorba de un concept al UMP, care a împărţit incorect banii şi a preferat să facă lucrări de investiţii în loc să facă lucrări de consolidare. Iar beneficiarul, în loc să pună în conservare Palatul, care trebuia neaparat pus în conservare, a preferat să facă amenajări muzeale cu banii pe care i-a avut de la minister. S-au cheltuit foarte mulţi bani pe amenajări muzeale la Palatul de la Ruginoasa, la «Poni-Cernătescu» şi la «Kogălniceanu»“, a comentat Viorica Frunză, director al firmei SC Impex Romcatel SA.

„Nu poţi să amesteci  merele cu perele“

„Doamna Frunză poate să-şi dea cu părerea despre orice, dar banii provin din fonduri diferite, nu poţi să amesteci merele cu perele. Banii pentru amenajări sunt din fonduri naţionale, iar ceilalţi, însemnând pentru Palatul Culturii, din acel împrumut pe care l-a făcut guvernul acum nu ştiu cât timp, pentru mai multe edificii de importanţă foarte mare din România“, a replicat Lăcrămioara Stratulat. În prezent, pentru aproape un sfert din totalul lucrărilor se aşteaptă fonduri, iar execuţia acestora ar dura aproximativ 2 ani. „Mai mult de trei sferturi din acoperiş e gata. Mai e de lucrat în zona bibliotecii şi a turnului central. Pe partea de consolidare a fundaţiilor, tot aşa, trei sferturi din lucrare este făcută. Acum este de refăcut partea centrală – că partea de la bibliotecă nu ridică probleme foarte mari – şi zonele adiacente, însă lucrările sunt foarte complexe. Noi vrem să refacem Palatul Culturii aşa cum a fost el la început, nu cu modificările ulterioare. De exemplu, în Sala Voievozilor vrem să refacem vechea pictură, pentru că am găsit culoarea originală a picturii. Noi sperăm ca totuşi, la sfârşitul anului 2014 – începutul lui 2015, să terminăm“, a menţionat Lăcrămioara Stratulat.

Comentarii