Master pentru asistentele din cabinetele stomatologice la UMF Iaşi

luni, 07 iulie 2014, 01:56
2 MIN
 Master pentru asistentele din cabinetele stomatologice la UMF Iaşi

Facultatea de Medicină Dentară a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi va organiza un nou master din această toamnă, pentru asistentele care vor să lucreze în cabinetele de medicină dentară din ţară.

Această decizie vine în urma observării faptului că, la nivelul judeţului Iaşi, există un deficit foarte mare de astfel de asistente, existând chiar asistente de medicină generală care lucrează în cabinetele stomatologice.

„De patru-cinci ani la noi nu au mai fost solicitări pentru asistente medicale la admitere, lucru ce înseamnă o criză pe piaţă şi în cabinetele de medicină dentară. Dinolo ce acestea, funcţionarea corectă a unui astfel de cabinet înseamnă o asistenţă medicală. Fără ea nu putem funcţiona, iar asta ne obligă în primul rând, dacă tot nu avem condiţii pentru serii de asistente medicale, măcar să realizăm un master în acest sens“, a declarat prof.dr. Norina Forna, decan al Facultăţii de Medicină Dentară de la UMF Iaşi.

Ea a mai adăugat că la acest master se vor putea înscrie asistente de medicină generală pentru a se recalifica, cât şi alte persoane care au absolvit o licenţă în domeniu şi care se pot înscrie astfel la masterat.

Ideea acestui program de studiu s-a născut anul trecut în urma unui training realizat de facultatea ieşeană cu medici din medicina şcolară şi cu asistentele din domeniu, când s-a lansat prima dată şi dezbaterea cu privire la importanţa unui asemenea master. Apoi, programul acestuia a fost realizat şi trimis anul trecut către Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior, unde s-a aflat în debzatere şi apoi a fost aprobat.

Înscrierile vor începe din toamnă, iar conducerea facultăţii mizează pe obţinerea a cinci locuri bugetate, restul de 25 urmând a fi în regim de „cu taxă“. În ţară mai există astfel de mastere şi la Timişoara, însă până în prezent în Iaşi nu a existat un astfel de program.

Comentarii