Mitropolia anunţă un amplu demers al BOR de analizare a istoriei recente

miercuri, 10 mai 2017, 15:30
1 MIN
 Mitropolia anunţă un amplu demers al BOR de analizare a istoriei recente

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a anunţat că la Iaşi, în cadrul celei de-a V-a ediţie a Simpozionului Internaţional „Dumitru Stăniloae“, ce a avut tema „Martiriu şi Memorie din România comunistă“ este primul pas prin care se doreşte transformarea Bisericii Ortodoxe Române în „singura instituţie din România care îşi analizează voluntar trecutul recent“.

Simpozionul a fost organizat de către Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi Colegiul „Sfântul Nicolae“, fiind parteneri în eveniment Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoriei Exilului Românesc, Secretariatul de Stat pentru Culte, Primăria Oraşului Iaşi şi Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Iaşi.

Biserica a declarat anul comemorativ 2017 „Patriarhul Justinian Marina şi Apărătorilor Ortodoxiei din timpul comunismului“, efortul de analizare al trecutului înscriindu-se într-un proces mai mulg care a fost început în urmă cu un deceniu prin publicarea sub oblăduirea Patriarhului Teoctist a volumului „Martiri pentru Hristos din România în perioada regimului comunist“. „Pentru a aprofunda reflecţia academică şi abordarea interdisciplinară, în contextul Anului comemorativ, s-a iniţiat şi un demers de cercetare a arhivelor fostelor organe de represiune, precum şi a arhivelor bisericericeşti. Avem datoria morală, ca Biserică şi societate, să ne cunoaştem trecutul recent“, au spus reprezentanţii Mitropoliei.  

Comentarii